Şark çıbanı, Urfa ve çevresinde hortladı mı? Suriye’de uzun süreden beri şark çıbanı vakaları ile ilgili bir çalışma yapılmıyor. Suriye yerel kaynaklarından edinilen bilgiye göre Suriye’de yaşanan olaylar şark çıbanı hastalığını arttırdı.
SURİYE’DE ŞARK ÇIBANI HORTLADI, URFA’DA TEDİRGİNLİK BAŞLADI
Suriye topraklarında yaşanan bu olay sınırın öteki tarafında Türkiye’de de tedirginliğe neden oldu. Suriye’de savaştan kaçan sığınmacıların şark çıbanı olma riski Şanlıurfa’da yetkilileri harekete geçirdi. Sadece 2004 yılında 2 bin 200 kayıtlı şark çıbanı vakasına rastlanan Şanlıurfa’da önlemler arttırıldı. Uzun süre hastalıkla mücadele eden Halk Sağlığı Müdürlüğü, Şanlıurfa Belediyesi ve Harran Üniversitesi 2004’de kadar artış gösteren vakaların sayısını aşağıya çekmeyi başardı.
2013 yılına girilirken Şanlıurfa’da şark çıbanı vakası minimum düzeye indirildi. Birçok kişinin adını bile unutmaya başladığı hastalık Suriye’de yaşanan olayların ardından hastalığın Şanlıurfa’ya da geleceği endişesini uyandırdı.
ÇADIR KENTLERDE İLAÇLAMA YAPILIYOR
Konuyla ilgili muhabirlerimize açıklama yapan Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Osman Koyuncu, hastalığın tehdit oluşturacak seviyede olmadığını belirtti. Söz konusu hastalığa yabancı olmadıklarını ifade eden Koyuncu, ‘’Halk Sağlığı Müdürlüğü, Belediye yetkilileri ve Harran Üniversitesi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu aylarda da ilaçlama çalışmaları başladı ve sürdürülüyor. Yine Çadır kentlerde ilaçlamalar yapılıyor. Suriyelilerin gelmesi ile birlikte vaka sayılarında bir artış yaşanmadı. Zaten hastalık tedavi yöntemleri bilinen bir hastalık olduğu için bir tehdit unsuru değil. Ancak çalışmalar yine etkili şekilde sürdürülüyor.’’ Dedi.
URFA’DA ŞARK ÇIBANI TANI VE TEDAVİ MERKEZİ SAYISI 2’YE ÇIKARILDI
Daha önce 1 tane olan Şark Çıbanı Tanı ve Tedavi Merkezi sayısı 1 Nisan 2013 itibari ile 2’ye yükseltildi. Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Osman Koyuncu, ikinci Şark Çıbanı Tanı ve Tedavi merkezinin Süleymaniye mahallesinde hizmete girdiğini belirtti.
ŞARK ÇIBANI İLE İLGİLİ BİLİNMEYENLER
Şark çıbanı, Leishmania tropica adındaki mikrobun köpek, kemirgenler gibi bazı hayvanlar tarafından insanlara aktarılmasıyla oluşuyor. Mikrop insana yakarca, tatarcık, çeti sineği gibi adlar alan bir sinekle bulaşıyor. Şark çıbanı hastalığı bulaşıcı olmasına rağmen insandan insana bulaşma olasılığı çok yüksek değil. İç organlara zarar vermeyen hastalığın tedavisine zamanında başlandığı takdirde yüzde iz kalmasının önüne geçilebiliyor. Aksi takdirde hastalıktan geriye derin izler kalıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz