Urfalı mucitten serinleten icat

Şanlıurfalı sıhhi su tesisatçısı, icadıyla 45 derecede kavrulan çarşı esnafına rahat bir nefes aldırttı.

Klimalı icada daha çok 75 derece sıcaklıkta çalışan fırın ustaları rağbet ediyor…

Türkiye’nin en sıcak illerinden Şanlıurfa, Yaz aylarında 50 dereceyi bulan sıcaklarla boğuşuyor. Kadın ve çocuklar evlerdeki klimalar, yaşlılar park ve bahçeler ile camilerde serinlerken, sıcaklardan en çok kaçacak yeri olmayan küçük esnaf olumsuz etkileniyor. Şanlıurfa’nın kavurucu sıcağında Oruç tutmakta iyice zorlanan Demirci Hanı esnafı sıhhi su tesisatçısı Ümit Öncel’in serinleten icadıyla kendine geliyor. Fikir 3 yıl önce sıcaktan bunalan Öncel’in aklına gelmiş. İlk başlarda işyerlerinin üst kısmından çektiği plastik su borularına delikler açan Ümit Öncel su israfının önüne geçmek amacıyla icadını ‘fıs fıs’ adını verdiği metal süzgeçlerle desteklemiş. Şu an daha az su ile daha uzun süre serinlenebiliyor. Herhangi bir elektronik sistemin kurulu olmadığı düzenek doğrudan şehir suyu şebekesine bağlı.

Reklam
Reklam

Baba İhsan Öncel oğlunun icadından dolayı vatandaşlar ve esnafın olumlu tepki verdiğini söylerken Umit Öncel ise, “İnsanlar serinlemek için buraya geliyor. Esnaf bu sayede en serin yazlarını yaşamaya başladı. Bu icat sayesinde 15-20 derece fark ediyor” dedi.

Yoldan geçen vatandaşlar ise aniden püskürmeye başlayan su nedeniyle ilk başlarda şaşırsalar da sonradan bu serinliğin keyfini çıkarmaya başlıyor.

Serinleten icat daha çok fırın esnafının işine yaramış. 75 derece fırın ocağı sıcağında çalışan işçiler günde 3-4 kez suyun altına geçerek serinliyor. Esnaf ve vatandaşlar icat nedeniyle Umit Öncel’e teşekkür ediyorlar.

Öte yandan aynı çarşının birkaç sokak ötesinde bir başka serinleme manzarası yaşanıyor. Vatandaşlar serinlemek için Hacı Kirif (Kerim) Ocağı adı verilen zatın türbesine giderek burada uyuyor. Namaz ve iftar vakitlerini türbede uzanarak bekliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: