Urfalıyız Ezelden! Derhal Urfa'ya Gitme İsteği Yaratacak 10 Yöresel Lezzet!

Halil İbrahim sofralarının en cömerti, misafirperverliğiyle harmanlanmış, bol salçalı, baharatlı ve en önemlisi isotlu mutfağından hafızalara kazınacak 10 lezzeti sizler için listeledik.

Çağla Aşı

Bu lezzet diyarına çorbayla giriş yapalım... Genellikle sahanda yapılan çağla aşı, Şanlıurfa'nın bilinen en önemli lezzetlerinden biri. Taze çağla, nohut, et, süzme yoğurt gibi malzemelerin birleşmesiyle oluşan çorba Urfa'da sıkça tüketiliyor. Özellikle de ağır bir yemek yenecekse, öncesinde muhakkak çağla aşı servis ediliyor.


Bostana

Şalıurfa'da herhangi bir yerde yemek için durduğunuzda özellikle et yemeklerinin yanında gelen salatadan da yemeyi ihmal etmeyin, en az sundukları et kadar lezzetli! Evet bu salatanın adı 'bostana'. Küp küp ve ince doğranmış biber, sarımsak, salatalık, domates ve köy biberinin üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi gezdirilerek yapılan salata Şanlıurfa'nın en ünlü yöresel salatalarından biri.

Reklam
Reklam

Ciğerli Bulgur Pilavı

Geleneksel Urfa sofrasının bir başka üyesi kuşkusuz ciğerli bulgur pilavı. Bulgur pilavının birçok farklı şekilde yapıldığını biliyoruz elbette ancak ciğer ile yapılanı Şanlıurfa'da kelimenin tam anlamıyla baş tacı. Eh pilavı, ciğeri ve ağır yemekleri seviyorsanız sizi hemen masanın başına alalım.


Mercimekli Köfte

Her devrin adamı, her yörenin vazgeçilmezi, altın günlerinin olmazsa olmazı ve son olarak misafirlerin favori yemeği mercimekli köfte de Halil İbrahim sofrasında yerini alan yöresel lezzetler arasında! Elbette ülkemizin birçok yerinde yapılan bu köfteyi Şanlıurfa'ya aitmiş gibi göstermek olmaz ancak çok sık yapılıyor ve tüketiliyor.


İsot Çömleği

Özellikle isota ve acıya bu kadar düşkün başka yöre insanının olmadığı Şanlıurfa'da, ismi isot olan bir yemeğin olmaması şaşırtıcı olurdu. Bu yöresel yemeğin şüphesiz en ilginç yanı; yağsız et, domates, kırmızı biber ve soğan gibi malzemelerin yanında 'nar' da olması. Nar taneleri ve nar suyuyla yapılan isot çömleği, Şanlıurfa'nın en geleneksel yemeklerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Çiğ Köfte

Türkiye'nin her yerinde etli-etsiz yapılan, İbrahim Tatlıses'in de sürekli elinde gördüğümüz ve sıra gecelerinde yoğrulan çiğ köfte, kuşkusuz Şanlıurfa'nın ve memleketimizin en önemli, en ünlü ve en muhteşem lezzetlerinden biri. Etsizi ince bulgurla yapılan çiğ köfte, marul, turşu ve nar ekşisiyle servis ediliyor. Çiğ köftenin olmazsa olmazı kesinlikle acılığını veren isot!


Urfa Kebap

Çiğ Köfte gibi memleketimizin medar-ı iftiharı Urfa kebap da yörenin en önemlilerinden biri! Adana mı? Urfa mı? Rekabetinde isotlu ve yanında bulgurlu haliyle kendi köşesinde bulunan Urfa Kebabı, ülkemizin her yerinde birçok restoranda yapılıyor. Ancak şu bir gerçek bu lezzeti Şanlıurfa'da yemeniz damak zevkiniz açısından ayrıcalık, midenize sunacağınız bir ödül...


Palıza

Bu görseli gören Adanalılar ayaklanıp ''Bu basbayağı bici bici yahu!'' diyebilir. Bir Adanalı olarak ben de aynı hisse kapılmadım değil. Ancak palıza, biciden farklı olarak içine tuz giren ve Şanlıurfa'da yıllardır yapılıp yenilen, ünü Kıbrıs'a kadar ulaşmış yöresel bir tatlı. Süt, nişasta ve kırmızı boyayla yapılan palıza, her ne kadar biciyi andırsa da tuz ayrıntısıyla paçayı yırtıyor diyebiliriz.

Reklam
Reklam

Peynirli Kadayıf - Künefe - Urfa Kadayıfı

Tüm Ortadoğu ve Balkanlar'da ünlü olan tel kadayıf tatlısı Şanlıurfa'da da bir hayli meşhur. Tek başına da yapılan kadayıfın yanında Hatay'da ünlü olmasıyla bildiğimiz peynirli kadayıf, yani künefe de yapılıyor. Bazı yörelerinde ismine Urfa kadayıfı da denilen tatlı, tuzsuz peynirden yapılıyor ve üzerine şam fıstığı serpiliyor.


Şıllık Tatlısı

Gelelim Şanlıurfa'nın ismiyle dikkat çeken en ünlü yöresel tatlısına... Şanlıurfa'ya yolunuz düşerse mutlaka tadına bakılacaklar listesinde ilk sıraya koymanız gereken şıllık tatlısını evinizde yapmanız mümkün. Şeker, un ve tereyağ gibi basit malzemelerle yapılan tatlı, cevizle servis edilerek Halil İbrahim sofrasında olmazsa olmazlar arasında yerini alır.