Urfa’nın Mardin’den neyi eksik?

Şanlıurfa bölgenin en geniş tarih coğrafyasına sahip ama turistler Urfa’yı değil de Mardin’i tercih ediyor.

Peki Urfa’nın turizminin önünde hangi engeller var?

Şanlıurfa 12 bin yıl öncesine ait tarihi ve geniş mutfağı ile Dünya’nın en eski kültürünü içinde barındırıyor. Ama turistler Şanlıurfa yerine daha az tarihi olan Mardin’e gidiyor.

Mardin’den göç eden binlerce Süryani Avrupa başta olmak üzere bir çok ülkede üst düzey yöneticilik yaparken, Mardin’i birebir tanıtıyor. Mardin ile bağlantılarını koparmayan Süryaniler zaman zaman kendi memleketlerine geri dönüyor. Urfa’dan giden ecnebiler ise Urfa’dan tamamen kopmuş. Kentin devlet kurumlarını işler hale getiren Mardinli Süryaniler lokomotif görevi görüyor. Bu durum başta Mardin esnafı olmak üzere şehirdeki diğer firmalara yarıyor. Bugünlerde Mardin’de binlerce turist rezarvasyon yaptırırken, Otellerdeki doluluk oranı %90’ı geçiyor.

Reklam
Reklam

Şanlıurfa’da ise turizm ölü sezonunu yaşıyor. Otellerde doluluk oranı %20’yi geçmezken, kent merkezinde bulunan tarihi ve turistik mekanlara sadece çevre ilçelerden gelenler ziyaret ediyor.

HARRAN BETONLAŞIYOR

Şanlıurfa Dünya’nın en büyük açık hava müzesi. Yıllardır yolu olmayan Soğmatar, Han-el Bağrur, Şuayip Şehri ve güzergahtaki diğer tarihi yerler onarılmazken, bölgedeki vatandaşlar tarafından tahrip ediliyor. Buna göz yuman Şanlıurfa’nın yöneticileri yol sorununu da bir türlü çözemedi. Son 4 yıldır 85 kilometrelik Harran ile Sin tapınağının olduğu Soğmatar şehri kalıntılarına giden yol bir türlü yapılamadı.

Şanlıurfalı Arkeolog Nurettin Yardımcı Harran’daki kazılarına yıllardır ara verirken, Harran’ın tarihi kümbet evleri İtalya’daki bir köye model oldu. Harran ise beton yapılara terkedildi.

3-4 yıl önce “Harran kurtarılacak.” denilerek hazırlanan projeler ise Kültür Müdürlüğünde rafa kaldırıldı. Harran-Soğmatar harabeleri arasındaki yol ise 4 yıldır “Yapılacak, Kültür Bakanlığı yapacak, Karayolları yapacak” denilen yok halen öyle bekliyor.

Reklam
Reklam

Avrupa’da Şanlıurfa’nın reklamını yapan tek kişi ise Göbeklitepe kazılarını yürüten Alman arkeolog Klaus Schmidt.

Schmidt başta Alman medyası olmak üzere Avrupa’nın diğer ülkelerindeki prestijli yayınlarında geniş tanıtımını yapıyor. En son ABD’nin ünlü Belgesel Kanalı National Geographic 1,5 saat Şanlıurfa ve Göbeklitepe tanıtımı yapıldı. Göbeklitepe’ye gelen Turistlerin büyük bölümü Avrupalı olması bunun etkisi olarak görülüyor.

Şanlıurfa’da Mardin gibi dar sokaklar beyaz bazalt taşından yapılmış büyük evlerin olmasına rağmen bunlar gün yüzüne çıkarılmıyor. Başta Karacadağ Kalkınma Ajansı, Valilik, Belediye’ye bağlı kuruluşlar henüz yenilediği Urfa yapıları turizme yeterince tanıtımı yapılamadı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: