Ürgüpteki Balon Kazası

Nevşehir Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı, Ürgüp'te 3 turistin öldüğü, 22 turistin yaralandığı balon kazası ile ilgili, "Bizim şansımız balon pilotunun

Nevşehir Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı, Ürgüp'te 3 turistin öldüğü, 22 turistin yaralandığı balon kazası ile ilgili, "Bizim şansımız balon pilotunun tecrübeli olması ve soğuk kanlı davranarak balonun düşüşünü yavaşlatması oldu" dedi.

Çakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada en fazla sıcak hava balonu uçuşlarının Kapadokya Bölgesi'nde yapıldığını, buna rağmen kaza istatistiklerinin benzer faaliyetlerin yapıldığı ülkelerin çok altında olduğunu belirtti.

Valilik olarak kaza sonrası olaya hemen el koyduklarını, kısa sürede Nevşehir'deki tüm birimlerin koordinasyonunu sağladıklarını kaydeden Çakıcı, kazanın ardından 20 dakikalık bir sürede ambulansların olay yerine intikal ettiğini ve yaralıların hastanelere sevkinin sağladığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Olaydan sonra bütün Nevşehir'in seferber olduğunu belirten Çakıcı, şunları kaydetti:

"Balon kazası bizleri çok üzdü. Kaza sonrası yaralıların hastanelere nakli ve diğer çalışmalarla ilgili çok önemli bir sınavdan geçtik ve bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Özellikle kazanın ardından olay yerinde jandarma ekipleri güvenlik açısından çok önemli çalışmalar yaptı. İl genelinde bulunan hastanelerimiz saat 07.00'den itibaren yoğun bir şekilde çalıştılar. Kazadan yaralı kurtulan misafirlerimize hastanelerimizde gerekli müdahaleler yapıldı. Nevşehir'deki tüm kurum ve kuruluşlar elinden geleni yaptı. Durumu ağır olan yaralılarımızın Kayseri'deki hastanelere sevklerini geçekleştirdik. Şu anda Nevşehir'deki yaralılarımızdan hiç birinin hayati tehlikesi yok, tedavileri devam ediyor."

-"Bizim şansımız balon pilotunun tecrübeli olması"-

Böylesine önemli bir kazada ölü sayısının 3'te kaldığına dikkati çeken Çakıcı, "Biz tabi ki kimsenin hayatını kaybetmesini istemezdik. Biliyorsunuz hava taşıtlarının karıştıkları kazalarda can kayıpları çok fazla oluyor. Bizim şansımız balon pilotunun tecrübeli olması ve soğuk kanlı davranarak balonun düşüşünü yavaşlatması oldu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Olaydan sonra Valilik, Sivil Hava Kurumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan 3'lü idare ile süreci yönettiklerini ifade Çakıcı, olaya bakış açılarının tamamen insani olduğunu, diplomatik kaygıları düşünmeden insan odaklı çalışma yaptıklarını kaydetti.

Hastanelere kaldırılan yaralıların kaza sonra yapılan müdahaleden ve hastanedeki ilgiden son derece memnun olduklarını görüşmeler sırasında gördüklerini anlatan Çakıcı, "Kazadan sonra Brezilya, İspanya ve Arjantin büyükelçiliklerinden gelen yetkililer de yaralılara gösterilen ilgi ve alakadan memnun olduklarını ifade ettiler. Ayrıca yaralıların aileleri ile iletişim kurmalarını da sağladık" şeklinde konuştu.

-"Kaza kırım ekibi çalışmalara başladı"-

Çakıcı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne bağlı kaza kırım ekibinin çalışmalara başladığını, kazanın hangi sebeplerden kaynakladığını araştırdıklarını söyledi.

Ekibin teknik bir çalışma yürüttüğünü ve her ayrıntıyı değerlendirdiğini dile getiren Çakıcı, şöyle devam etti:

"Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını tamamlandıktan sonra 10 gün içinde bir rapor hazırlamaları bekleniyor. Bu süre biraz daha uzayabilir. Tabi burada yapılan çalışmalar bir suçlu bulmaya yönelik şeyler değil. Zaten olayla ilgili soruşturmayı Ürgüp Cumhuriyet Savcılığı yürütüyor. Sivil Havacılık Kurumundan gelen ekip, kazanın oluş nedenlerini araştırıyorlar. Amaç birilerini cezalandırmak değil. Ama tabi var olan güvenlik tedbirlerinin yanı sıra eksik olan bir konu varsa, bu kazadan sonra tekrardan gözden geçirilir ve yeni güvenlik konsepti oluşturulur."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: