Urla olayının takipçisi olacağız

MERSİN (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sokak Çocuklarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç, Urla Çocuk Köyü'nde yaşanan olayları yakından takip ettiklerini belirterek, bu işe fiilen katılan veya ihmali olanların en ağır şekilde cezalandırılması için gerekeni yapacaklarını söyledi.

Sokak çocuklarının rehabilitasyonu çalışmaları çerçevesinde komisyon üyesi Konya Milletvekili Orhan Erdem ile birlikte Mersin'e gelen Öner Ergenç, Mersin Polisevi'nde Vali Yardımcısı Ahmet Beyoğlu, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Azmi Gülşen ve Çocuk Eğitim ve Gençlik Merkezi Müdürü Salman Kılıç ile bir araya geldi. Burada basına kapalı olarak Mersin'deki çalışmalarla ilgili bilgi alan Ergenç, daha sonra Kurdali Mahallesi'nde bulunan Çocuk Eğitim ve Gençlik Merkezi'ne geldi. 989 çocuğun kayıtlı bulunduğu merkeze gelişinde çocuklar tarafından çiçeklerle karşılanan Ergenç, burada çocukların çalışmalarını yerinde inceledi. Ev hanımlarına yönelik meslek edindirme kurslarını ve çocukların eğlence mekanlarını da gezen Ergenç, 12 yaşındaki Mehmet Özkan adlı çocuk ile masa tenisi oynadı. Masa tenisinde oyunu kaybeden Ergenç, oyun öncesi verdiği sözü yerine getirerek merkeze bir bilgisayar odası kurulması talimatı verdi. Komisyon Başkanı Ergenç, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çocukların sokağa inmeme diye bir durumunun olmayacağını, herkesin sokaklarla bir şekilde ilişkisi bulunduğunu belirten Öner Ergenç, önemli olanın çocuğun sokakta geçirdiği sürede, sokağın tehlikelerinden korunması olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Çocuğun sokakta zaman içinde uçucu madde bağımlılığı, kapkaç, hırsızlık ve benzer değişik istismarlara maruz kaldığını söyleyen Ergenç, "Dolayısıyla hükümet tüm bu sıkıntıları zamanında gördüğü için, komisyon olarak araştıralım ve ne gibi tedbirler alabiliriz ona bakalım dedik. Bunu yaparken masa başında Ankara'da oturup ahkam kesmek istemedik. Bugüne kadar Türkiye'nin yönetiminde böyle yapıldı. Ama bizim hükümetimizde biz, mümkün mertebe halkla oturup, problemleri yaşayanlar ile görüşüp, ülkenin yönetimini yapan valilerle, belediye başkanları ile, kaymakamlarla, diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla ve de sivil toplum örgütleri ile hatta halkın kendisi ile bizzat sokağa çıkarak, oradaki çocuklarla konuşmak suretiyle olayı araştırıyoruz. Ne gibi tedbirler alınması gerekiyorsa onlarında fikrini alıyoruz. Şimdi biri hakkında karar veriyorsunuz ama onun haberi yok. Kendisi onu istiyor mu istemiyor mu ona danışmıyorsunuz. Biz bunu böyle yapmak amacıyla bu gezilere çıktık" dedi.
TBMM Sokak Çocuklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Öner Ergenç, her okulu kendi mahallesinin bir toplum merkezi gibi kullanmak gerektiğine de işaret ederek, okulu sadece öğretim saatleri içinde çalışan, kapanınca kilidin vurulduğu bir merkez olmaktan çıkarmak gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Urla'daki Çocuk Köyü'nde yaşanan taciz olaylarını da değerlendiren Ergenç, Türkiye'nin her kurumunda bir takım münferit olayların olabileceğini belirterek "Dünyada eğer kötülük olmasaydı yargıya ihtiyaç olmazdı. Demek ki, dünyanın kuruluşundan bu güne kadar bu sistem devam ettiğine göre, doğruyu yapan insanlar çoğunlukta olacak ama yanlış yapanlarda olacaktır. Önemli olan bu yanlışı bilerek yapan insanlara hukuku işleterek hesap sormaktır. Özellikle bu bahsedilen Urla olayı gibi meselelerde kasıtlı olarak bu fiileri yapan ve ihmali olan insanları en ağır cezalara çarptırmak suretiyle bir daha bunların olmaması için gerekli tedbirleri almak lazım. Ama her halükarda böyle bir olayı kınıyoruz. Sonuna kadar takipçisi olacağız. Faillerinin de en ağır cezalara çarptırmak için gereğini yapacağız" şeklinde konuştu.

Ergenç, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana ve Mersin gibi illerin çok göç almış bölgeler olduğunu belirtirken, buralarda sokakta yaşayan çocuk boyutunun ötesinde, sokakta çalışan çocukların ön planda olduğunu söyledi. Dolayısıyla bu sokakta çalışan çocukların ilerde sokakta yaşayan çocuklara dönüşmemesi için bir takım önleyici tedbirlerin alınması gerektiğine işaret eden Ergenç, "Aileleri eğitip kendi ayakları üzerinde durabileceği bir takım meslek sahibi yapmak ve çocukları sokakta çalışma ihtiyacından kurtarmak lazım. Onun için inşallah bu araştırma sonunda bir model ortaya çıkacak ve bu model çerçevesinde bu illerimizde bir hareketlenme olacak" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ergenç, daha sonra çocukların sergilediği mini skeci izledi.