Urla Villalarının Yakınına, Jeotermal Enerji Ve Yavru Balık Üretim Tesisi Kuruluyor

Taylan YILDIRIM/İZMİR, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman tatilini geçirdiği ve SİT tartışmalarının yapıldığı villaların bulunduğu, Hacılar Koyu'nu sınırları

Taylan YILDIRIM/İZMİR, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman tatilini geçirdiği ve SİT tartışmalarının yapıldığı villaların bulunduğu, Hacılar Koyu'nu sınırları içine alan Zeytineli Köyü, bir tesisle daha gündeme geldi. Köy ile Hacılar koyu arasında kalan bölge için, İzmir Valiliği'nden jeotermal araştırma izni alındı. Birinci ve üçüncü derece SİT alanlarının bulunduğu 14 bin dekarlık alanda, Hacılar Koyu'ndaki villalara yaklaşık 1.5 kilometre mesafede jeotermal kuyuları için sondaj çalışmaları başladı.
Yaklaşık 130 metre derinde de sıcak suya ulaşıldığı belirtildi. Bulunan suyun sıcaklığının 40 santigrat dereceye ulaşması durumunda ise firmanın, yavru balık üretim tesisi kurulması için gerekli izin süreciyle birlikte çalışmaya başlayacağı açıklandı.
'ÖNEMLİ YATIRIM YAPACAĞIZ'
Hem jetormal enerji sondajı hem de yavru balık üretimiyle ilgili açıklamayı ise, firmanın ortaklarından Su Ürünleri Mühendisi Tolga İlem yaptı. Şirket sahiplerinden Gürbüz Karadağ ve jeotermal sahası teknik sorumlusu Sabri Yıldırım ile birlikte açıklamalarda bulanan Tolga İlem, yılda 280 bin ton kültür balığı yavrusunun üretilmesi gerektiğini kaydederek şöyle dedi:
"Balık çiftliklerinin açık denizlere alınmasıyla, yetiştirilecek olan yavru balıkların da daha fazla büyümeleri gereksinimi doğdu. Bu da, önemli bir enerji ihtiyacını beraberinde getirdi. Bunun üzerine bizler de, temiz enerji olan jeotermal suyunun ısısıyla yavru balık üretimi için çalışma yaptık. İlk olarak 14 bin dekarlık alanda kuyu çalışmaları için valilikten izin aldık. Bu alan içerisinde birinci ve üçüncü derece SİT anları bulunuyor. Ama bizim kuyu çalışmalarımız, üçüncü derece SİT bölgesinde olacak. Bunun için de 'ÇED gerekli değildir' belgesini aldık. Şu anda bu suyu bulma çalışmalarımız sürüyor. 130 metre de suya ulaştık ama bizim istediğimiz, 40 santigrat derecede olması. Çünkü o zaman yavru balık üretimi için gerekli olan sıcak suyu bulmuş olacağız."
'KULLANILAN SUYU TEKRAR YERALTINA BASACAĞIZ'
Bölgeyle ilgili SİT tartışmalarının sürdüğü ve balık çiftliğiyle çevre kirliliğinin yaşanıp yaşanmayacağına yönelik soru üzerine ise Tolga İlem şu yanıtı verdi:
"Zaten gerekli sıcaklıktaki su bulunduktan sonra yavru balık üretimi içini tekrar ilgili kurumlardan izin alma süreci yaşanacak. Ama bu kapalı devre bir sistemle üretim olduğu için kirlilik yaşanmayacak. Ayrıca alan içerisinde birinci derece SİT bölgesi var ama, tesisin kurulması için başından beri üçüncü derece SİT alan olan arazimiz yeterli olacak. Yani birinci derece SİT bölgesinde, çalışma yürütmeyeceğiz. Bir de kullanılan su zaten kurallar gereği geri dönüşümün sağlanması için, gerekli ayrıştırmalardan geçirildikten sonra, tekrar toprak altına pompalanacak. Biz burada Türkiye'de her gün sayıları artan balık üreticilerinin ihtiyaç duyduğu yavru balıkları daha kolay şartlarda sağlayacağız. Kirlilik de yaşanmayacak."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz