Urla'da Seracılar Kooperatif Kurdu

Ege Bölgesi’nin en eski bitki üretim yerlerinden biri olan Urla ilçesinde seracılıkla uğraşan 26 üretici,...

Ege Bölgesi’nin en eski bitki üretim yerlerinden biri olan Urla ilçesinde seracılıkla uğraşan 26 üretici, uzun süren bürokrasinin ardından kooperatif kurdu.

1976 yılından bu yana seracılığın var olduğu Urla, Ege Bölgesi’nin seracılık ve süs bitkileri üretimi konusunda merkezi olarak biliniyordu. Birçok bitki ilk olarak Urla’ya geliyor, daha sonra diğer pazarlara dağıtılıyordu. Zamanla işçiliğin azalması, ihmal edilen bazı noktalar, iklim şartlarından dolayı sayıda azalma oldu ve bu yüzden bu sektördeki pay başka pazarlara kaydı.

Reklam
Reklam

40’dan fazla üreticinin olduğu Urla’da sağlanan bu birlik sayesinde, daha fazla bitki üretimi sağlamak için teşvik yapılacak, pazar canlandırılacak. 1988 yılında Türkiye’nin yüzde 40’lık seracılık ve süs bitkileri payına sahip olan Urla’nın, yeniden eski pazarına kavuşması sağlanacak.

Kooperatif Başkanı Salih Başkaya ve üyeler “Bizdeki kalite hiçbir yerde yok. Fakat işçilikte azalmadan dolayı pazar başka yerlere kaydı. Kalitemiz hiç düşmedi. Çeşitlerimiz fazla. Peyzajda olmazsa olmaz denilen bitkilerin yüzde 80’i Urla’da. Burası ara bölge olduğu için her iklim tipine göre bitki bulunuyor” diyorlar.

Son 4 yıldır Kuzey Irak, Türkmenistan, Azerbaycan gibi ülkelere yüksek kalite süs bitkileri ihracatı yapan birlik üyeleri, “Yurt dışından talep fazla. Organize olamadığımız için yeterince cevap veremedik. Kooperatif sayesinde bunu halledeceğiz. “ derken ihracat yapan diğer firmalara bitki verdiklerini de ekleyerek, Urla’dan yurt dışına giden süs bitkilerinin önemini dile getirdiler.

İzmir Ticaret Odası’nın organize edeceği ve tahminen Mayıs’ta gerçekleşecek olan Kuzey Irak gezisine gidecek olan Urlalı üreticiler, ileriki zamanlarda bitkilerine pasaport alıp ürünlerini resmi hale getirecekler.

Reklam
Reklam

İhracatın yanı sıra ithalatın da yapıldığını belirten ve birçoğunun dededen bu işi devraldığı üyeler, “Ege’de aradığınız bir bitkiyi Urla’dan başka hiçbir yerde bulamazsınız. Kalitenin karşılığı olan en ekonomik fiyatları sunuyoruz. Urla bu konuda çok tecrübeli.” diyerek, daha çok bitki üretmek, ekonomiyi canlandırmak istediklerini vurguladılar.

Önümüzdeki günlerde kooperatiflerinin açılışını yapacak olan üyeler, seracılık ve süs bitkileri konusunda yapacakları organizasyonların ve etkinliklerin olacağını ve güzel sürprizlerinin olduğunu söylediler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: