Ürperten kanser raporu

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan "Kanser Raporu"na göre, Türkiye'de kanser hastalarının sayısında artış gözleniyor.
Sağlık Bakanlığı Kanser Raporu'nda, Türkiye'de önümüzdeki 25 yılda, sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 780 bine ulaşacağı vurgulanıyor.

Kanser hastalığından korunmada, sağlıklı beslenme, sigara, alkol ve güneş ışınlarından uzak durma, güvenli su kullanımının önemine dikkat çekiliyor. Sigaranın kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer aldığı ve sigaraya karşı savaşın kanserlerin yüzde 40'ını yok edeceği ifade ediliyor. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığına, bu kişilerde görülen akciğer kanserlerinin nedeninin çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilik olduğuna dikkat çekiliyor. Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımının ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Kanser Raporu'nda, kanser olgularının önemli bir bölümünün çevresel etkenlere bağlı olduğunun ve bu etkenler arasında da beslenmenin önemli bir yer tuttuğunun altı çiziliyor. Kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35'inin beslenmeye bağlı olduğu, şişman kişilerde kanser riskinin 2 kat daha fazla gözlendiği kaydediliyor. Raporda, sağlıklı beslenme konusunda şu uyarılar yer alıyor:
"Hayvansal yağ tüketimi azaltılmalı, az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığı benimsenmeli, kepek, yulaf gibi lif açısından zengin besinler tercih edilmeli, bol miktarda sebze-meyve tüketilmeli, kırmızı et yerine tavuk, balık veya kuru baklagiller yenilmeli. Yağsız beslenmeye özen gösterilmeli, yemekler kızartma yöntemi yerine haşlanmalı veya buharda pişirilmeli, kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinler tercih edilmeli. Düzenli olarak süt veya süt ürünleri tüketilmeli, mangal gibi ateşte pişirme yöntemi tercih edilmemeli."

RADYASYON TEHLİKESİ Kanser Raporu'nda kanserle mücadelede, güvenli su kullanımı, hava kirliliği ve radyasyondan korunmanın önemine vurgu yapılıyor. Cilt kanserinin en önemli etkeninin ultraviole ışınları olduğuna işaret edilerek, özellikle yaz aylarında, güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 10.00-16.00 arasında, ultraviole ışınlarından korunmanın önemine dikkat çekiliyor. Pişirme, içme ve bebek maması hazırlamak için; sıcak su musluğunun kullanılmaması, soğuk su musluğu 6 saat ve üzeri kullanılmamışsa suyun birkaç dakika akıtıldıktan sonra kullanılması, satın alınan suların içinde yer alan maddelere ve özellikle damacana sularının izin belgelerine dikkat edilmesi, kanser yapıcı 'tehlikeli hava kirleticisi' içeren; boya, bina yapı ve temizlik malzemeleri ile böcek öldürücülerinin özellikle kapalı ortamlarda kullanımına dikkat edilmesi, doktor tavsiye etmediği takdirde röntgen filmi çektirilmemesi, iş yerinin sağlık koşullarına uygun hale getirilmesi, asbest, benzen, katran gibi kanser yapıcı malzemelere karşı gerekli önlemlerin alınması ve koruyucu malzeme kullanılması öneriliyor.

Reklam
Reklam

Raporda, kanser hastalığının ön belirtilerinin; rahim veya makattan gelen anormal kanama veya akıntı, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, büyük abdest ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde oluşan büyüme, kanama, renk değişikliği ve yaralar olduğu belirtiliyor. Kanserde erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığına işaret edilen raporda, şu uyarılara yer veriliyor:
"Kanser hastalığının ön belirtilerine karşı dikkatli olunmalı, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan 'meme kanseri' ile mücadelede, kadınların 'kendi kendine meme muayenesi' yapma alışkanlığını kazanmalarının hayatlarını kurtaracak önemli bir adım olduğu unutulmamalı, yılda bir kez sağlık kontrolünden geçilmeli, bayanlar rahim ağzından hücre muayenesine (PAP) özen göstermeli."

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığı, Türkiye'de gerçekleşen ölümlerde kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de özellikle yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakaları, önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürüyor.

Reklam
Reklam