Uşak Orman İşletme Müdürlüğü Yangınlara Hazır

Uşak İl Orman İşletme Müdürü Mehmet Çelik, orman yangınlarına karşı gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Geçen...

Uşak İl Orman İşletme Müdürü Mehmet Çelik, orman yangınlarına karşı gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Geçen yıl 24 adet orman yangını meydana geldiğini de hatırlatan Çelik, "Sezona hazırlıklıyız, tarla temizliği için anız yakılmamasını istiyoruz" dedi.

Uşak İl Orman İşletme Müdürü Mehmet Çelik, ilde 220 bin hektar ormanlık alan bulunduğunu ifade ederek yangın sezonu öncesi riskleri tespit edip hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. Uşak'ta yangın için en riskli ayların Temmuz, Ağustos ve Eylül olduğunu söyleyen Çelik, geçen yıl 24 ayrı yangın nedeniyle 160 hektar alanın zarar gördüğünü de kaydetti.

Reklam
Reklam

Ormanlık alanlardaki piknik ateşi ve tarla temizliği için yakılan anızların orman yangınları için büyük tehdit oluşturduğunu ifade ederek vatandaşları uyaran Mehmet Çelik, “Geçen yıl şiddetli rüzgar, nem oranının düşük olması ve mevsim yağışlarının olmaması nedeniyle Ağustos ayını sıkıntılı geçirdik. Ekiplerimizin zamanında müdahalesi ve vatandaşlarımızın desteği ile çıkan yangınları çok fazla büyümeden kontrol altına almayı başardık. 24 ayrı yangında 160 hektar ormanlık alan yandı. Bu yıl mevsimsel talihsizlikler beklemiyoruz. Orman İşletme Müdürlüğü olarak yangınlara 12'şer tonluk 3 adet su tankeri, 9 arasöz, 11 gözetleme kulesi ve 22 yangın havuzu, yer ekipleri, bölge müdürlüğümüzde hazır bekleyen helikopterle olası yangınlara müdahaleye hazırız. İşçilerin eğitimlerine önem verdik ve tamamladık. Yangına müdahalede eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Temennimiz herhangi bir yanının meydana gelmeden sezonu tamamlamak” dedi.

Uşak’ın zengin bir orman örtüsüne sahip olduğunu ve ormanların ekonomiye ciddi katkı sağladığını da ifade eden Mehmet Çelik, “220 bin hektar ormanlık alana sahibiz. Yangınlar noktasında Banaz ve merkez ilçe en riskli bölgelerimiz. Çünkü ormanlarımızın önemli kıs bu bölgelerde yer alıyor. Uşak’ın yüz ölçümünün yüzde 40’ı ormanlardan oluşuyor. Ormanlar hem doğal dengenin korunmasında hem de ekonomik açıdan ülkemizin önemli zenginlikleri arasında yer alıyor. Orman yangınlarının en büyük nedeni insanların yaptığı hatalardır. Vatandaşlar piknik yaparken mangal yakıp közünü ormanlık alana bırakmamalı. Yoldan geçerken atılan sigara izmaritleri de yangına neden olabiliyor. Bunların dışında elektrik kontakları, ormana bırakılan cam şişeler ve diğer unsurlar da yangına yol açıyor. En büyük risk ise tarla temizliği için yakılan anızlardır. Çünkü anız yangınları tarla büyüklüğüne bağlı olarak çok geniş bir alandan ormana yayılabilir. Bu da yangının çok kısa sürede hızlı bir şekilde büyümesini sağlıyor. Bu nedenle anız yakılmaması husussunda vatandaşlarımızı sürekli uyarıyoruz. Orman yangınına neden olanlara ciddi cezalar veriliyor. Özellikle kasten orman yakanlar hakkında 5 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası uygulanıyor" dedi

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: