Uşak’ta Ahilik Haftası Kutlamaları

Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği “5.Ahilik Haftası” etkinlikleri kapsamında kortej yürüyüşü ve tören düzenledi....

Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği “5.Ahilik Haftası” etkinlikleri kapsamında kortej yürüyüşü ve tören düzenledi. Belediye meydanındaki törende mehteran ekibinin okuduğu “Çanakkale Marşı’nı” vatandaşlarda coşkuyla eşlik etti.

Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan Ahilik Haftası kutlamaları mehteran eşliğinde kortej yürüyüşü ve belediye önündeki törenle devam etti. Törene; Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Milletvekilleri İsmail Güneş, Mehmet Altay ve Dilek Akagün Yılmaz,Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet ile çok sayıda davetli katıldı. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği törende Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden gelen bir ekibin geleneksel kuşak bağlama töreni ile mehteran gösterileri ilgiyle izlendi. Mehteran ekibinin Çanakkale Marşı’nı okuduğu sırada törene katılan protokol ve vatandaşlar marşa coşkuyla eşlik etti. Marş sonunda dualar eşliğinde mehter ekibinin Türk bayrağı açması büyük alkış aldı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk, açılış konuşmasında Ahi Evran ve ahilik teşkilatı hakkında kısa bilgiler vererek ahiliğin özelliklerini anlattı.

Reklam
Reklam

“AHİLİK, TÜKETİCİ HAKLARINI KORUYAN VE İNSANLIĞA IŞIK TUTAN BİR TEŞKİLATTIR”

Birlik Başkanı Sadettin Öztürk konuşmasında şunları söyledi; “Ahilik kültürünü çağımızın şartlarına uygun hale getirerek yaşatmak, üzerimize düşen en önemli görevler arasındadır. İnsana saygı ve sevgiyi işleyen Ahilik kültürü haksız rekabeti ortadan kaldıran sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan, kaliteli üretimi benimseyen ve teşvik eden bir teşkilattır. Ahilik teşkilatları iş hayatının düzenlenmesinde toplumun bütününü ele alarak sosyal grupların menfaatlerini düşünmelidir. Sosyal huzurun sağlanması için uzlaşmacı, sosyal ve ekonomik ilişkilerin kurulmasını amaçlayan Ahilik teşkilatları bu özelliği ile insanlığa ışık tutar. Millet olarak sanayide ve ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden Ahi Evran muhabbeti ile birbirimizle kucaklaşarak dünya milletleri ile yarışmalıyız. Ahi olan kişinin yoksullara ve düşkünlere yardım etmek için eli, konuk olarak gelenler için kapısı ve yoksullara, konuklara ve düşkünlere doyurmak için de sofrası açık olmalıdır. Yine ahi olan kişinin kimsenin ayıbını görmemek ve kimseyi kötü gözle bakmamak için gözleri, kimsenin ırzına namusuna kötülük yapmamak için beli ve kimse hakkında kötü söz söylemeyip münafıklık yapmamak için dili bağlı olmalıdır. Bu özellikleri taşıyan her esnaf hem adetlerimizi yerine getirmiş olur hem de kazancına kazanç katar. Ahilik aynı zamanda tüketici haklarını koruyan bir teşkilattır. Çıraklarımıza ve bizden sonraki nesillere de aynı hassasiyetleri aşılamaya gayret ediyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Törende birer konuşma yapan Uşak Milletvekilleri İsmail Güneş ile Dilek Akagün Yılmaz da ahilik teşkilatının özelliklerini ve tarihi sürecini anlatılar. Esnaf örgütlenmesinin günümüzde de devam ettiğini ve esnafın toplumsal barışa katkı sunduğunu da anlatan milletvekilleri, esnafın sorunlarını çözmek için ellerinden gelen desteği vereceklerini söylediler. Milletvekilleri ayrıca Bingöl’deki hain terör saldırılarını kınayarak şehitlere Allah’tan rahmet dilediler.

Vali Mehmet Ufuk Erden ise ahiliğin zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu ifade ederek ahiliğin sosyal, ekonomik ve kültürel değerleri pekiştirdiğini söyledi. Ahilik teşkilatının milli ve dini duygularla yoğrulmuş bir toplumun oluşmasına da katkı sağladığını ifade eden Vali Erden, ahiliğin aynı zamanda bir okul görevi üstlendiğini anlatarak mensuplarının hak ve hukuka riayet etiğini anlattı. Ülke olarak ahilik ilkelerine dün olduğu gibi bugün da ihtiyaç duyulduğunu da söyleyen Vali Mehmet Ufuk Erden, Gaziler Günü’nü de kutladı.

Reklam
Reklam

Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen tören konuşmaların ardından Kuaförler Odası’nın saç gösterisi, yılın ahisi Mehmet Kula'ya ödülünün verilmesi ve kuşak bağlaması ile sona erdi. Tören ardından esnaf lokmasının dağıtılmasıyla sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: