Uşak'ta hormonlu çilek tartışması

UŞAK (İHA) - Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, bugün bazı gazetelerde yer alan "hormonlu çilek yediği için çocuk yaşta ergenliğe ulaştı" yolundaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Bazı gazetelerde bugün çıkan "Hormonlu Çilek Yılgı'yı vurdu" şeklindeki haber üzerine Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan konuyla ilgili açıklama yaptı. Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, açıklamasında Uşak merkez 6 No'lu Sağlık Ocağı'nda görevli hemşire Berrin Akkuş'un 4 yaşındaki kızı Yılgı'nın 2 yıl önce hormonlu çilek yediği için östrojen seviyesinin yükselerek çocuk yaşta ergenliğe ulaştı yolundaki habere tepki gösterdi. Arslan ayrıca, teşhisi koyan Dokuz Eylül Üniversitesi'nden profesör Büyükgebiz'in hangi araştırmayla bölgede hormonlu çilek üretildiğini açıklamasını istedi.

Reklam
Reklam

Tarım İl Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında hormonlu çilek haberiyle Uşak ve bölge çiftçisine haksızlık edildiğini ileri süren Arslan, "Bugün bazı gazetelerde yer alan haberlere göre 2 yıl önce Haziran ayında Sivaslı Çilek Kültür ve Sanat Festivali'nde annesi ile beraber ikram edilen çileği yiyen ve ardından da 3 ay boyunca her gün bir tabak çilek yiyen 2.5 yaşındaki bir kız çocuğunun kadınlık hormonunun genç kız düzeyine ulaştığı belirtiliyor. Bunun üzerine doktor kontrolüne alınan çocuğun doktor tarafından yapılan araştırmasında, bölgede yetiştirilen çileklerde hormon kullanıldığı tespit edildiği ve çocuğun çilek tüketmesinin yasaklandığı ifade edilmektedir.

İlimizde 1971 yılından bu yana Sivaslı'da çilek üretilmektedir. 2005 yılında 2100 hektar alanda çilek yetiştiriciliği yapılmış ve 4200 ton çilek üretilmiştir. Bu üretim 350 çiftçimizce gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 3.5 milyon YTL ekonomik fayda sağlanmıştır. Yetiştirilen çileklerde bitki gelişimi düzenleyici dediğimiz ve halk arasında hormon olarak bilinen kimyasallar kesinlikle kullanılmamaktadır. Bu maddelerin ilimizde de satışı yasaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Bu açıklamalarla yapılan haber arasında çelişkilerin bulunduğunu savunan Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, "Belirtildiği üzere festival Haziran ayı içerisinde yapılmakta ve hasat sezonu da Haziran ayının 15'inde sona ermektedir. İlimizde çileği depolayan bir tesiste bulunmamaktadır. Haziran'dan sonraki 2 ay içerisinde çilek nereden bulunmuştur? Ayrıca doktor nasıl bir araştırmayla bölgemizde yetiştirilen çileklerde hormon kullanıldığını tespit etmiştir. Bunlar cevaplanması gereken hususlardır" şeklinde konuştu.