Üsküdar Vapuru Faciasının Belgeseli Çeldi

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümü okuyan 21 yaşındaki İzmitli Berk Erözer, Üsküdar vapuru...

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümü okuyan 21 yaşındaki İzmitli Berk Erözer, Üsküdar vapuru faciasını konu alan '72 Numaralı Üsküdar' adlı belgeseli çekerek Kocaeli’nin gururu oldu.

KYÖD’de ÇEKÜL Başkanı Numan Gülşah ve ADD Kocaeli Şube Başkanı Mustafa Küpçü ile bir araya gelerek belgeselini tanıtan Erözer, çektiği belgeselde 10 kişiyle röportaj yaptığını, bunlardan 4’ünün de faciayı yaşayan kişilerden oluştuğunu söyledi. Küpçü ise belgeselin galasının 1 Mart’ta Wellborn Luxury Hotel’de saat 18.00’da yapılacağını duyurdu. Dokuz aylık süreçte belgeselini tamamladığını ifade eden Erözer, “Belgeseli çekmeye karar verdiğimde vapur kaptanının mezarı ile ilgili araştırmalar yapan Numan Gülşah’la tanıştım ve bana çok katkısı oldu. Üsküdar faciası daha önce de belgesel halinde çekilmişti ancak ben farklı bir şey yapmak istedim. Afyona giderek vapurun kamarotunu bulduk, onunla röportaj yaptık. Ayrıca kurtarma çalışmalarında görev alan deniz altı astsubayıyla, ceset teşhisi yapan bir kişiyle, kaptanın kızıyla ve de görgü tanıklarıyla röportaj yaptık” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Üsküdar faciasını an be an yaşayan 4 kişinin ilk kez belgesel sayesinde buluştuğunu belirten Erözer, “62 dakikalık belgeselin senaryosunu Mustafa Küpçü, seslendirmesini Ragıp Savaş, müziklerini ödüllü müzisyen Çağrı Beklen, montajını Burak Günay ve yapımcı asistanlığını ise Efe Batır yaptı. Belgeselimi ulusal ve uluslararası festivallere yollayacağım” dedi. Belgesel çekimi sırasında acı dolu başka hikayelerle de tanıştığını söyleyen Erözer, Üsküdar faciasını sinema filmi yapmayı da düşündüğünü dile getirdi.

Çekimleri Afyon, İstanbul ve Kocaeli'de gerçekleşen belgeselin çalışmaları 9 ay sürdü. Bu süreçte 100'e yakın kişiyle görüşüldü ve 13 kişiyle röportaj yapıldı ancak belgeselde sadece 10 kişinin röportajı yer aldı. Belgesel, facia sırasında yaşananları ve facia sonrasında yaşanan aile dramlarını konu alıyor. Gala gösterimi Wellborn Luxury Hotel'de yapılacak olan film, daha sonra yurt içi ve yurt dışı festivallere katılacak, çeşitli kanallarda gösterilecek ve DVD formatında toplum ve kültür hizmeti olarak hazırlanacak. Gala gecesi biletleri ise 100 TL'den satılacak.

Reklam
Reklam

ÜSKÜDAR FACİASI

Üsküdar Vapur'u 1 Mart 1958 yılında alabora olup batmış, içinde bulunan 400'e yakın kişi boğularak ve donarak ölmüştü. Yolculardan sadece 40 kişi kurtulabilmişti. 1950'li yıllarda Karamürsel ve Gölcük'te lise yoktu. Kara ulaşım vasıtaları da kısıtlıydı. Bu sahil ilçelerinin gençleri aynı zamanda ekonomik olan vapur yolculuğunu tercih ediyorlardı. Cumartesi günleri yarım gün eğitim verildiğinden, 1 Mart 1958 günü öğle tatiliyle birlikte öğrencilerin tamamına yakını vapura bindi. Bu dönemde vapurun batma sebebi olarak kaptan gösterilmiş ve kaptanın vapuru terk edip kaçtığı iddia edilmişti. Kaptanın cesedi ise 14 gün sonra balıkçı ağına takılı şekilde bulunmuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: