Üskül: İşkenceyi kanıtlama olanağı yok

ANKARA (ANKA) -Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Engin Çeber'le ilgili komisyonun işkence yapıldığını kanıtlama olanağının olmadığını söyledi. Üskül kurulan alt komisyonun "Engin Çeber'in, hapishaneye teslim edildiği andan itibaren, hem Jandarma'da hem de infaz koruma memurlarınca kötü muameleye uğradığı" kanaatine ulaştığını kaydetti. Alt komisyon raporunda ise kamera görüntüleri ve tanık beyanlarına göre Çeber'in gardiyanlar tarafından dövüldüğü kanaatine varıldığı kaydedildi. Raporda kamu görevlilerinin suç işleyen kişilere hukuk dışında ceza vermelerinin mazur görülemeyeceği vurgulandı.

Reklam
Reklam

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nca kurulan Engin Çeber'le ilgili alt komisyonun raporu kabul edilirken raporda da Çeber'in cezaevi görevlileri tarafından dövüldüğü kanaatine varıldığı kaydedildi. Olayla ilgili 19 kişinin görevden uzaklaştırıldığı 6 infaz koruma memurunun tutuklandığı belirtilen raporun 9 maddeden oluşan sonuç bölümünde ise Çeber'in cezaevine teslimi sırasında bir odada uzun süre tutulması ve odaya bir jandarma görevlisinin elinde sopayla girmesine yönelik görüntülerin komisyonun dikkatini çektiği belirtildi. Raporun sonuç bölümünde şöyle denildi:
"Komisyonumuzda, Engin Çeber'in cezaevine teslim edilmeden önce kötü muamelelere maruz kaldığı izlenimi doğmuştur. Bu noktadaki en önemli görüntü kameralara da yansıyan, Çeber'in cezaevine girişi sırasında kafasında bulunan şişliktir. Bu şişliğin oluşumu ve bu şişliğe neyin ve kimlerin sebep olduğu ayrıntılı olarak araştırılması gereken bir konu olarak komisyonumuzun dikkatini çekmiştir. Engin Çeber'in cezaevine teslimi esnasında başındaki şişlik ve görgü tanıklarının iddia ettikleri morluklara rağmen, konu hakkında hastaneye sevk ya da tedbir benzeri işlemleri yapmayan cezaevi yönetiminin tutumları, soru işaretlerine sebep olmuştur.
Bu durum, kolluk birimleri ile cezaevi yönetim ve görevlileri arasında etkileşimli bir işlemin olduğu kanaatine sebep olmaktadır. Gerek yapılan incelemeler, gerekse kamera görüntüleri ve tanık beyanlarından hareketle, Engin Çeber'in cezaevi görevlileri tarafından dövüldüğü kanaatine varılmıştır. Hangi sebeple olursa olsun, kamu görevlilerinin suç işlemiş olan kişilere hukuk dışı ceza verme yoluna gitmeleri düşünülemez ve mazur görülemez.
Kişilerin askeri bir düzene sokularak yapılan sayım işlemi, insanlık onurunu kırıcı bir durum olarak gözlenmektedir. Bu durumun, güvenlik gerekçesiyle dahi olsa uygulanması, düşünülemez. Kurumların kendi mensuplarını sahiplenmek yerine, hukukun üstünlüğünü sahiplenme noktasında alacakları tavır, hem saygınlık ve güvenilirliğin artması hem de arzu edilmeyen görüntülerin oluşmaması açısından önem arz etmektedir."

Reklam
Reklam

Komisyon raporunda Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in olayın ardından özür dilemesi ve müfettişlerin yaptığı incelemeler olumlu davranışlar olarak nitelendirilirken kolluk birimleri ve cezaevi görevlilerinin tutuklu ve hükümlüler ile yakınları ve avukatlarına karşı tutumlarının eğitim durumuyla orantılı bir seyir izlediği tespitinde bulunuldu.

-ÜSKÜL: KOMİSYONUN İŞKENCEYİ KANITLAMA OLANAĞI YOK-
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine alt komisyonun raporunu değerlendirdi. Alt komisyonun, Çeber'le ilgili hastaneye teslim edildiği andan itibaren hem Jandarma'da hem de infaz koruma memurlarınca kötü muameleye uğradığı kanaatine ulaştığını ifade eden Üskül, "Alt komisyonun kötü muamele, işkence yapıldığını kanıtlayabilme olanağı yok. Alt komisyon, görüntüleri inceledi, ifadeler aldı, ilgili kişileri dinledi. Bir kanaate ulaştı, buna ulaşılması elbette önemlidir. Bundan sonrası artık yargı organına kalıyor" karşılığını verdi. Raporu ilgililere göndereceklerini söyleyen Üskül, yargı organının gerektiği gibi sorunları araştırarak bir karar vermesini beklediklerini de söyledi.

Reklam
Reklam