Üskül: "Kanun teklifi af önerisi içermiyor"

ANKARA (İHA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin herhangi bir af önerisi içermediğini belirtti.

Üskül, yaptığı yazılı açıklamada, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 'infaz koşulu' kenar başlıklı 4. maddesinin, mahkumiyet hükümleri kesinleşmedikçe infaz olunamayacağını ve koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için mahkumun kurumdaki infaz süresini iyi halli olarak geçirmesi gerektiğini hükme bağladığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Ceza Muhakemesi Kanunu ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da yer alan düzenlemeler gereğince yapılan yargılama sonunda mahkeme tarafından verilen kararın kesinleşmesi ile sanığın hükümlü statüsünü aldığını ve alınan cezanın hürriyeti bağlayıcı ceza olması durumunda da bu kişilerin koşullu salıverme hükümlerinden yararlanabileceğini ifade eden Üskül, buna karşılık duruşmaları tutuklu olarak devam eden veya hükümle birlikte tutuklanan sanıkların, duruşmaları sona erip hüküm tesisinden kararın kesinleşmesine kadar geçen süre içindeki durumlarının 'hükümözlü tutuklu' ya da 'hükmen tutuklu' şeklinde isimlendirildiğini ve bunların şartla salıverilme hükümlerinden yararlanamadıklarını belirtti.

Bu durumun Anayasa'da yer alan hukuk devleti, insan haklarına saygı, eşitlik, adil yargılanma hakkı ilkelerine aykırı olduğunu kaydeden Üskül, "Gerçekten de aleyhlerindeki dava gecikmeden sona eren ve aleyhlerindeki hüküm kesinleşenler şartla salıverilmeden yararlanırken, hükümözlü tutukluların Yargıtay aşamasının uzunluğu gibi nedenlerle bundan mahrum edilmelerinin haklı ve kabul edilebilir yanı yoktur. Önerilen teklifin afla ilgisi bulunmamaktadır. Teklifle bir af değil, yürürlükteki şartlı salıverme koşullarındaki bir haksızlığın giderilmesi amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam