Üst Kurul Üyesi'nden RTÜK’e GÜN TV tepkisi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Esat Çıplak, bazı yayınları ile nefret tohumları ektiğini...

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Esat Çıplak, bazı yayınları ile nefret tohumları ektiğini iddia ettiği GÜN TV’ye müeyyide uygulamayan Üst Kurul’a tepki gösterdi.

RTÜK Üyesi Esat Çıplak, yaptığı yazılı açıklamada, “Son birkaç yıldır ülkemizde hüküm süren gafletin gittikçe yaygınlaştığı, bu gafletten güç bulan bazı şer odaklarının pervasızlaştığı ve azgınlaştığı, bunun bir sonucu olarak da demokratik hakların acımasızca ve çirkin biçimde istismar edildiği çeşitli vesilelerle ortaya çıkmaktadır. Söz konusu durumun yeni bir örneğine televizyon yayını kapsamında rastlanmıştır. Hem azgınlığın geldiği boyutun hem de bu azgınlığı bilerek ya da bilmeyerek cesaretlendiren gafletin içeriğinin iyi anlaşılabilmesi için, görev yapmakta olduğum RTÜK’te cereyan eden bir olayın ayrıntılarını aziz Türk milleti ile paylaşmayı bir vatandaşlık görevi addetmekteyim.” dedi.

Reklam
Reklam

Diyarbakır Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 24.01.2012 tarih ve 2012/416 sayılı yazıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’na başvurarak GÜN TV logosuyla yayın yapan Gün Radyo ve Televizyon Yay. A.Ş. unvanlı kuruluşun 01-17 Aralık 2011 tarihlerinde yaptığı yayınlarla ilgili bildirimde bulunduğunu kaydeden Çıplak, “Adı geçen yayıncı kuruluşa müeyyide uygulanmasını talep etmiştir. Konuyla ilgili olarak RTÜK, 01.03.2012 tarihindeki toplantısında Gün TV’ye yayınlarından dolayı müeyyide uygulanmaması gerektiği yönünde oy çokluğu ile karar almıştır.” diye belirtti.

“TÜYLERİ DİKEN DİKEN EDECEK CÜMLELER BULUNUYOR”

Söz konusu yayınlarda, ‘insanın tüylerini diken diken edecek’ cümlelere rastlandığını söyleyen Çıplak, “Bu cümle ve ifadelerin düşünce özgürlüğü içinde değerlendirilemeyeceği, söz konusu ifadelerin bir kısmının nefret tohumları ekmeye ve bu tohumları ürüne dönüştürmeye matuf olduğu çok açıktır. Sözgelimi, 05.12.2011 tarihli bir yayında ‘Kürtlerin avlanması devam ediyor’ cümlesinin haber bülteni içerisinde sarf edildiği görülmektedir.” dedi.

Reklam
Reklam

“KARAR RTÜK’ÜN KURULUŞ FELSEFESİNİ İNKAR ETMEK ANLAMINDADIR”

Muhalefet şerhine rağmen, RTÜK’ün Gün TV’ye müeyyide uygulanmasına gerek olmadığı yönünde karar almasını eleştiren Çıplak, şöyle devam etti: “Karar her şeyden önce RTÜK’ün kuruluş felsefesini inkâr etmek anlamına gelmektedir. Bağımsız bir idarî otorite olmakla birlikte, RTÜK devlet aygıtının içinde yer alan ve kamu idaresinde ifa ettiği rol ile kamu kuruluşu niteliği taşıyan bir organizasyondur. Daha açık bir deyişle RTÜK, söz konusu yayın kuruluşunun masum insanları ‘avlamak’la itham ettiği devletin bir parçasıdır. RTÜK’ün bu konudaki çekingen tutumu, parçası olduğu devlete yöneltilen bu ithamı zımnen kabul etmek anlamına gelmektedir ki, bu aynı zamanda Türkiye’nin adım adım nasıl bir kaosa, kargaşaya, keşmekeşe, uçuruma götürüldüğünün de nişânesi olmaktadır.”

“SÖZ KONUSU YAYINLARDA YAYIN HİZMET İLKELERİNE AYKIRI DAVRANILIYOR”

Çıplak, söz konusu yayın kuruluşunun bu yayınlarla 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un ‘Yayın Hizmeti İlkeleri’ni düzenleyen 8’inci maddesinin (a) bendinde belirtilen ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz’, (b) bendinde belirtilen ‘Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz’, (c) bendinde belirtilen ‘Hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz’, (d) bendinde belirtilen ‘Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz, terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz’, (e) bendinde belirtilen ‘Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, özürlülük, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez’ ve (g) bendinde belirtilen, ‘Suç işlemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini öğretici nitelikte olamaz’ hükümlerine aykırı davrandığını savundu.

Reklam
Reklam

"TARİHE DİPNOT DÜŞMEYİ VAZİFE SAYIYORUM"

Kararda muhalefet şerhi bulunan Çıplak, “Dolayısıyla ilgili yayın kuruluşuna müeyyide uygulanması hukukun, aklın, devlet ciddiyetinin ve asgarî insanî duyarlılığın bir gereğidir. Ayrıca barışın, kardeşliğin, birliğin, beraberliğin, ortak yaşamanın da gereğidir. Ayrışmaya, bölünmeye, parçalanmaya müsaade etmemenin, birilerinin oyununa karşı gelmenin, çatışmanın karşısında durmanın da gereğidir. Bu gerekliliğe rağmen RTÜK’ün aldığı ‘müeyyideye gerek yoktur’ kararının, ülkemizde son dönemde cereyan eden altüst oluşla, mihver kaybedişle, pusula şaşmasıyla ve kafa karışıklığıyla paralellik taşıdığını göz önüne alarak, yaşananları milletimize aktarmayı ve böylelikle tarihe bir dipnot düşmeyi vazife saymaktayım.” ifadelerine yer verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: