Usta Oyuncu Erişik, Ödemiş’te Ayakta Alkışlandı

“Kan Ağlıyor Anadolu” adlı gösterisiyle Çanakkale Savaşları’nın ve Milli Mücadele günlerinin isimsiz kahramanlarını ve gün...

“Kan Ağlıyor Anadolu” adlı gösterisiyle Çanakkale Savaşları’nın ve Milli Mücadele günlerinin isimsiz kahramanlarını ve gün yüzüne çıkmamış olaylarını fotoğraflar eşliğinde izleyiciye aktaran usta tiyatro oyuncusu Utku Erişik, Ödemiş’te tiyatroseverlerle buluştu.

Ödemiş Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi'nin katkılarıyla ilçeye gelen Erişik, gösterisini Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi büyük salonda ücretsiz olarak sergiledi.

Yaklaşık 3 saat süren “Kan Ağlıyor Anadolu” adlı gösterisiyle salondakileri duygulandıran Erişik, Çanakkale Savaşları’nda Atatürk’ün ve isimsiz kahramanların başarısının yok edilmeye çalışıldığını anlattı. Erişik gösteri sonunda ayakta alkışlandı.

Reklam
Reklam

Tek kişilik gösterisinde 250’ye yakın fotoğrafla Çanakkale’den Cumhuriyet’in ilanına dek geçen sürede yaşanan zorlu günleri bilinmeyenlerle izleyiciye aktaran Erişik’in performansı tam not aldı. Tarihi gerçeklerle günümüzde yaşananlara göndermeler yapan Erişik, Atatürk’ün Çanakkale’deki varlılığının bilinçli şekilde yok edilmek istendiğini, Çanakkale ruhunun ise hiçe sayıldığını belirtti.

Fotoğraflarla birlikte aktardığı anekdotlarla izleyenleri bir yolculuğa çıkartan Erişik, seferberlik günlerinde cepheye koşan Rumi takvime göre 1315 doğumlu Tokatlı çocuklar için yakılan “Hey onbeşli” türküsünün zaman içerisinde bir oyun havasına dönüştüğünü bunun bile Türkiye’nin geçen 98 yılda neleri yitirdiğinin açık bir göstergesi olduğunu belirtti. Bu türkünün bir ağıt olarak ortaya çıktığını ancak zaman içinde bir oyun havası haline geldiğini söyleyen Erişik, türkünün gerçek halinin çok daha ağır bir makamda ve üzüntü yüklü olduğuna dikkati çekti.

Gözyaşları arasında izlenen gösteride Erişik, “Bugün Anzak askerlerinin flamalarında Atatürk’ün imzası var. Askerliğini yapanlar bir tabur için flamanın ne anlama geldiğini iyi bilir. Atatürk ve onun kahraman yiğitleri Anzaklar’da, İngilizlerde öyle bir saygı uyandırmıştır ki Atatürk’ün imzasını ülkelerine taşıma ihtiyacı duymuşlar. Yabancıların Atatürk’e gösterdiği saygıyı bugün Türkiye’yi yönetenler göstermiyor.

Reklam
Reklam

Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı yaklaşıyor. Bununla ilgili filmler çekilmeye başlandı. Göreceksiniz bu filmlerde Atatürk’ün Çanakkale’de üstesinden geldiği büyük işlerin hiçbiri olmayacak. İktidar destekli bu yönetmenler Atatürk’ün bu zaferdeki önemli rolünü hiç aktarmayacak. Ama ben inatla Atatürk’ün ve onun kahramanlarının inançla, azimle, fedakarlıkla yaptıklarını Anadolu’nun her yerini dolaşarak anlatacağım” diye konuştu.

Erişik tek kişilik gösterisinin ardından uzun süre ayakta alkışlandı. Daha sonra sahneye gelen Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ve ADD Ödemiş Şube Başkanı Hikmet Güriş Erişik’i kutladılar. Güriş, Erişik’e bir buket çiçek takdim ederken, usta oyuncu bu çiçeği bir kadın izleyiciye hediye etti.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin de yaptığı konuşmada, “Çanakkale’deki özverili kahramanlarımızı duygulanarak, gurur duyarak izledik. Gördük ki çocuk yaştaki insanımız cepheye sevinçle azimle koşmuş. Geriye dönmeyi bir an bile düşünmemişler. Hiçbir zaman düşman ile masaya oturmamışlar. 98 yıl önce geri dönmeyi düşünmeyenlerin torunları olarak bugün bizim, terör belasına karşı masaya oturmamız, 5-10 bin eşkıyaya karşı pes etmiş hale gelmemiz son derece yanlış. O gün nasıl vatanımızı savunmak için savaştıysak bugün de savaşırız” dedi.

Reklam
Reklam

İlkkurşun’u atanların torunları olarak Erişik’i Ödemiş’te görmekten ayrıca memnuniyet duyduklarını söyleyen Keskin, usta oyuncuya “Efe” heykelciği hediye etti. “İşte bu Efe benim içimdeki çocuktur” diyen Erişik de yeniden Ödemiş’te gösterisini sergilemek istediğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: