Ustaları kıskandıran tarif! Evde ramazan pidesi nasıl yapılır?

Koronavirüs salgını nedeniyle evde karantinada kaldığımız bu günlerde hepimiz ekmekleri kendimiz hazırladık. Hatta kendi yaptığımız ekmeğin tadına o kadar doyamadık ki fırının yolunu unuttuk. Sıra geldi pide tarifine. Ramazan ayının adeta simgesi haline gelen pideyi dışarıdan almak yerine evde de hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken, tarifin püf noktalarına uymak!

İftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazı ramazan pidesini sevmeyen yoktur. Fırından yeni çıkmış sıcak pidenin arasına tereyağı sürerek yemenin keyfi paha biçilemez. Çörek otu ve susamın baştan çıkaran kokusu mutfağı sardığında evdeki herkes bu pidenin tadına bakmak isteyecek. İşte canınız istediği an hazırlayabileceğiniz ramazan pidesinin detaylı tarifi:

RAMAZAN PİDESİ TARİFİ

MALZEMELER:
1 kg un
1 paket instant maya veya 1 paket yaş maya
700 ml ılık su
1 çorba kaşığı tuz

ÜZERİ İÇİN BULAMAÇ:
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı soğuk su
1 su bardağı kaynar su
1 çay kaşığı pekmez
Süslemek için çörek otu ve susam

Reklam
Reklam

Bu malzemelerle 2 büyük ramazan pidesi elde edilir. Malzeme miktarlarını yarı yarıya azaltarak büyük tek bir pide de yapabilirsiniz.

HAZIRLANIŞI

Tezgahın üzerine veya derin bir kap içerisine 1 kilo unu koyun. Üzerine 1 çorba kaşığı tuzu ekleyip karıştırın.

Unun ortasını açıp mayayı ve ılık suyu ekleyip yoğurmaya başlayın. Ele yapışan cıvık bir hamur elde edeceksiniz.

Hamuru tezgaha vurarak ve katlayarak yoğurun. İyice yoğrulan hamuru unladığınız bir kabın içerisine alın, üzerini streç film ile kapatın ve 30 dakika ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamur 2-3 katına kadar kabardıktan sonra tezgaha alıp birkaç dakika daha yoğurun. 2 adet pide elde edeceğiniz için hamuru 2 eşit parçaya ayırın ve yuvarlayıp şekil verin. Tezgahı unlayıp bezeleri yerleştirin ve üzerini bir bezle örtün. 20 dakika kadar tezgahta mayalanmaya bırakın.
Bulamaç hazırlamak için un, su ve pekmez karışımını bir kasede homojen şekilde dağılana kadar çırpın.

Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip yeterli miktarda mayalanan bezelerden birini yerleştirin. Bulamaç sosunu üzerine sürün. Parmaklarınızı kasedeki bulamaç sosuna batırarak parmak uçları ile pideye bastırarak şekil verin. Sıra sıra aynı işlemi tekrar ederek pideye şekil verme işlemini tamamlayın. Aynı işlemi diğer beze için de sırasıyla uygulayın.

Reklam
Reklam

Üzerini süslemek için çörek otu ve susam serpin.

Fırını 220 dereceye ayarlayıp en alt rafına bir kase su koyun. Pideyi fırının alt tabanına yakın bir bölümüne koyun. Fırınınızın çalışma prensibine göre değişmekle birlikte yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız pideyi tel ızgara üzerinde soğutun. İftar veya sahurda, canınız ne zaman isterse, afiyetle yiyin.

Anahtar Kelimeler: