Üstün zekalılar için eylem planı hazırlanacak

Ankara (AA)- Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın ortaklaşa düzenleyeceği "Üstün Zekalılar Çalıştayı"nda, üstün yetenekli öğrencilerin Türkiye'nin araştırmacı potansiyeline kazandırılmasına ilişkin yöntemler ele alınacak. TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesindeki TÜSSİDE'de yarın başlayacak çalıştayda Türkiye genelinde "Üstün Zekalılar Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nın hazırlanması için ilk adım atılacak.

Uluslararası kabul görmüş bir ölçme kriteri olan WISC-R testine göre insanlar, zeka seviyelerine (IQ) göre sınıflandırılıyor. IQ seviyesi 120-130 arasında olanlar zeki, 130'dan daha yüksek olanlar ise üstün zekalı olarak tanımlanıyor. Toplumun yüzde 2'sini oluşturan IQ seviyesi yüksek olanlar daha hızlı öğrenme, farklı objeleri ilişkilendirme ve problem çözme yetenekleri açısından akranlarından farklılık gösteriyor. Normal öğrenciler, rutin ve vasat işler yaparken, zekiler fark oluşturuyor, üstün zekalılar ise sıçrama yapma potansiyeli taşıyor.

Reklam
Reklam

1994 yılından itibaren MEB'e bağlı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde üstün zekalı öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarına ve öğrenme hızlarına uygun örgün eğitime paralel eğitim hizmeti sunan Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) açılmaya başlandı. Sayıları 51'i bulan bu merkezlerde beklenen başarının sağlanması için Genel Müdürlük yetkilileri ile TÜBİTAK işbirliğine gitti.

Gebze'de 13-14 Şubatta TÜSSİDE'de düzenlenecek çalıştayda, bu merkezlerde uygulanan program, uluslararası akademisyenler tarafından irdelenecek. Çalıştay kapsamında, üç kademeli çalışma planı hazırlandı. İlk çalıştayda BİLSEM modeli, paydaşlar tarafından masaya yatırılarak sorunlar ve çözüm önerileri geliştirilecek. İkinci çalıştayda ise "Üstün Zekalılar Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırlanacak.

Daha sonra düzenlenecek uluslararası sempozyum vasıtasıyla dünya örnekleri ile Türkiye uygulaması karşılaştırılacak. TÜBİTAK, üstün zekalı bu gençlerin araştırmacı ve bilim insanı olarak yetiştirilmesi için destek programları geliştirmeyi hedefliyor.

Reklam
Reklam