Utandıran ayrımcılık

Alanya ilçesine bağlı Mahmutlar beldesindeki yabancılar için ayrılan mezarlıkta bir mezar yerinin bedeli 15 bin lira olarak belirlendi. Belediye Başkanı kendisini talep patlamasıyla savundu.

Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Mahmutlar beldesindeki yabancılar için ayrılan mezarlıkta bir mezar yerinin bedeli 15 bin lira olarak belirlendi.

Mahmutlar Belediye Başkanı Ali Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede 4 bine yakın yabancının yaşadığını ve bu yabancılara her konuda en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını söyledi. Yabancılar için beldede yabancı mezarlığı oluşturulduğunu anlatan Çelik, bir süre bedava olarak verilen mezar yerlerini, ileride talep patlaması ve yer sıkıntısı ihtimaline karşı ücretlendirdiklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan yabancı mezarlığına şu ana kadar 4 defin gerçekleştirildiğini ifade eden Çelik, mezarlığın her ayrıntı düşünülerek oluşturulmuş modern bir mezarlık olduğunu kaydetti.

Alanya'da yaşayan yabancıların büyük çoğunluğunun öldükten sonra ülkesinde değil, Alanya'da defnedilmeyi tercih ettiğini vurgulayan Çelik, Avrupa şartları göz önüne alındığında belirledikleri fiyatın yüksek olmadığını vurguladı.

Defin işlemlerinin de bu bedelin içerisinde yer aldığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

''Avrupa ülkelerinde en ucuz mezar yeri 20-30 bin avro civarında. Biz de ise mezar yeri yıllardır bedava verilmiş. Bizden önceki belediye yönetimi ilk kez bunu paralı yapmış ve 3 bin lira bedel belirlemiş. Belediye Meclisi'ndeki arkadaşlarla tartıştık ve bütçe komisyonuna yetki verdik. Onlar da bugünkü ekonomik koşulları göz önüne alarak 11 bin lira mezar yeri, 4 bin lira da defin masrafları için olmak üzere toplam 15 bin lira ücret belirlediler.

Belediye Meclisi'mizde bu kararı oyladık ve kabul edildi. Burada yaşayan yabancılara her türlü hizmeti en iyi şekilde veriyoruz. Mezarlık konusunda en iyi hizmeti vermemiz için bu bedeli almanın daha uygun olacağı kanaatine vardık. Tüm Avrupa'da hatta dünyada mezar yeri parayla satılırken bizim bedava vermemiz doğru olmaz. Bedava mezar dönemi artık kapandı. Zaten beldemizdeki yabancıların da bu karara bir itirazı olmadı. Çünkü onlar bunun böyle olması gerektiğini çok iyi biliyor.''

Reklam
Reklam

Mahmutlar beldesindeki yabancı mezarlığına dışarıdan gelecek yabancıların parayla da alınmayacağını ve bu tarifenin sadece beldede yaşayan, ikameti bulunan yabancılar için geçerli olduğunu kaydeden Çelik, bazı yabancıların bu parayı ödeyerek mezar tahsisi yaptırdığını da sözlerine ekledi.

ALANYA'DA BEDAVA

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise ilçe merkezindeki yabancı mezarlığında 130 mezar bulunduğunu, bunların tamamının ücretsiz olarak verildiğini söyledi.

Mahmutlar Belediyesinin aldığı karara saygılı olduklarını ve bu konuda yorum yapmanın doğru olmayacağını belirten Sipahioğlu, ''Ancak biz Alanya Belediyesi olarak yerliye bedava verdiğimiz mezarı, yabancıya da bedava veriyoruz. Burada bir ayrımcılığı kendi açımızdan doğru bulmuyoruz'' dedi.

Alanya'da yerleşik olarak yaşayan yabancılara ''yabancı'' gözüyle bakmadıklarını ve kendilerinden biri gibi gördüklerini vurgulayan Sipahioğlu, ''Onların burayı tercih etmesindeki en büyük nedenlerinden biri de kendilerinin yerli gibi görülmesi ve rahat yaşamalarıdır. Hal böyleyken farklı bir uygulama onları üzebilir'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sipahioğlu, Alanya Yabancılar Mezarlığı'nın tamamen dolduğunu ve yeni bir mezarlığın yabancılar için tahsis edildiğini de sözlerine ekledi.

Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezar yerinin yabancılara parayla satılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Avrupa'da mezar yerlerinin 20-30 bin avro olduğunu doğrulayan Karaoğlu, şunları söyledi:

''Ancak her yerin kendine göre şartları var. Türkiye'de özel mezarlıkların dışında mezar yerleri paralı değildir. Yıllardır Alanya'da da belediyelerin mezarları bedava oldu. Şimdi (burada çok yabancı var, ben bunlardan para alayım) demeyi uygun görmüyorum. Ama sonuçta Belediye Meclisi'nin kendi kararıdır.''

Alanya'da 23 bin yabancının mülk sahibi olduğunu ve yaklaşık 13 bininin yerleşik olarak yaşadığını da hatırlatan Karaoğlu, ''Burada yaşayan yabancılar için çeşitli kiliselerden geçici papaz görevlendirmeleri yapılıyor. Onlar da Alanya'yı artık kendi vatanları gibi görüyor'' dedi.

Karaoğlu, Mahmutlar veya başka beldelerden gelecek yabancı cenazelerinin de Alanya Belediyesi Yabancılar Mezarlığı'na defnedilebileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam