UÜ, sınai haklarda öncü

BURSA (İHA) - Son dönemde akreditasyon konusunda yaptığı başarılı çalışmalarla ön plana çıkan Uludağ Üniversitesi, geleceğin mühendislerini buluş yapmaya teşvik etmek için, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nin seçmeli dersleri arasında "patentler ve endüstriyel tasarımlar" dersine de yer veriyor.

Gelişmiş ülkelerdeki bazı uluslararası şirketler, bünyelerindeki her mühendise yılda en az bir buluş yapma şartı getirirken, Türkiye'de Uludağ Üniversitesi de sınai haklar konusunda diğer üniversitelere öncülük ediyor. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, patentler ve endüstriyel tasarımlar dersinin final sınavına geçtiğimiz günlerde girdi. İlk olarak Makine Mühendisliği Bölümü'nde 5 yıl önce başlayan ve ardından bu yıl fakültenin tüm bölümlerine seçmeli ders olarak konulan dersi, bu yıl 168 öğrenci gördü.

Reklam
Reklam

Dersi veren Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Dereligil, patent, Ar-Ge ve teknoloji geliştirme konularının Türkiye için önümüzdeki 20 yıla damgasını vuracak konular olduğunu belirterek, "Bunlar, en çok ihtiyaç duyduğumuz konular arasında ilk başta geliyor. Gelişmiş ülkelerde üniversiteler yıllardır bu anlayışla eğitim veriyor. Örneğin ABD'de üniversiteler 2 önemli misyon üstlenmiş durumda. Yerel patent başvurularında dereceye girerek buluşçuluk faaliyetine bizzat direk katılıyorlar ve yeniliklere odaklı, bilgili ve bilinçli öğrenci yetiştirerek sanayie katkıda bulunuyorlar" dedi.