UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 'yalın Sağlık Hizmeti'ne Ilk Adım

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Türkiye’de bir ilke imza atarak Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ‘yalın sağlık hizmeti’ vermek...

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Türkiye’de bir ilke imza atarak Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ‘yalın sağlık hizmeti’ vermek için kolları sıvadı.

Türkiye’deki sağlık sisteminde yalın üretim uygulamasının ilk örneğinin sonuçlarını heyecanla beklediğini anlatan ‘Yalın üretim’ kavramının mimarı Dr. James Womack, "Tüm çalışanlara başarılar diliyorum. Yüreğinizi ortaya koyup bilimsel çalışırsanız başaramayacağınız şey yoktur." dedi.

Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken de, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde başlattıkları proje için "Hayatımın projesi. Ben bugünü görmek için beş yıldır çalışıyordum." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Reklam
Reklam

UÜ, Yalın Üretim kavramının mimarı ve ‘Yalın Girişim Enstitüsü’nün kurucusu, ‘Dünyayı Değiştiren Makine’nın yazarlarından Massachussetts Institute of Technology’nin efsanevi endüstri analisti Dr. James P. Womack’ı ağırladı.

Yalın Enstitü Derneği’nin 10. Kuruluş yıldönümü kutlamaları için Türkiye’de bulunan Dr. James P. Womack, Uludağ Üniversitesi Rektörlük A Salonu'nda "Yalın Sağlık Hizmeti" konulu bir konferans verdi.
Yalın üretimini ortaya çıkaran Dr. James P. Womack, konferansında, yalın üretim kavramının sağlık sektörüne giriş öyküsünü anlattı. Kayınpederinin kanser nedeniyle hastaneye başvurmasıyla başlayan süreç için Womack, şunları anlattı: "Hastanelerde 2 saatte yapılacak bir şeyi ne yazık ki 4 günde yaptıklarını gördüm. Kayınpederime teşhis konurken toplamda 2 saatlik bir hizmet verdiler ama, 4 gün boyunca biz hastanede süründük. Ve bunun için 25 bin dolar aldılar. Buna sistematik bir çözüm bulmak için biz de otomotiv endüstrisinden yola çıktık ve yalın üretimi sağlık hizmetine uyguladık."

Reklam
Reklam

“EN İYİYİ BULMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK”

En iyi sağlık hizmetinde bile kalitenin düşük olabileceğini, bu nedenle, çözüm üretmek için milyonlarca hastane ziyaret ettiğini belirten Dr. James P. Womack, “Bazen doktorlar bile ne yaptığını bilmiyor. 6-7 yıl önce ABD’de gördük ki, en iyi hasta bakımı ile güncel bakım arasında çok fark vardı. Yılda 100 bin insanın ölümü en iyi tedaviyi alamadıkları içindi. Yani sağlık sektörünün kendisini ölüm sebebi olarak gördük ve yola çıktık. Başarmak için yola çıkıp doğru düşünmek, doğru uygulamak ve en önemlisi işbirliği içinde sonuca ulaşmak, daha iyisini bulmak için sürekli çalışmak gerekiyor." diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlatılan projenin sonuçlarını çok önemseyip heyecanla beklediğini dile getiren Dr. James P. Womack, bundan sonraki kitabında Türkiye’deki bu ilk deneyime yer vereceğini ve tüm dünyaya anlatacağını söyledi.

Konferanstan önce Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayberk Kurt, “Çoğu Azla Yapmak” adını verdikleri “yalın sağlık hizmeti” projesi hakkında bilgiler verdi. Yalın Enstitü Derneği ile birlikte yürütecekleri projeyle, hem eğitim veren, hem bilimsel araştırma yapan, hem de sağlık hizmeti üreten üniversite hastanelerindeki sorunlara çözüm bulmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Kurt, bunun sonucundan hastaların, öğrencilerin ve çalışanların da memnun olacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken de, beş yıl önce yalın sağlık hizmeti için çalışmaya başladığını anlattı. İpbüken, sonunda Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ile yola çıkmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti.
Bu işi hiçbir karşılık beklemeden, daha iyi bir Türkiye uğruna yaptığını belirten İpbüken, "Deneyi ve anlam taşıyan risklerle uğraşmayı seviyorum. Yalın sistem insana saygıya ve güvene dayanıyor. Bu proje benim hayatımın projesi. Dersimizi iyi çalıştık. Burada başardığımızı, dalga dalga tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. El ele verirsek sonuç alacağımızı umuyorum. Hayırlı olsun." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: