UÜ Tıp, 'yalın Sağlık Hizmeti' Ile Israf Önleyip Hizmet Kalitesini Artırdı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 6 ay önce uygulanmaya başlanan ‘yalın sağlık hizmeti’ sayesinde israf...

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 6 ay önce uygulanmaya başlanan ‘yalın sağlık hizmeti’ sayesinde israf önlenirken, hizmet ve tedavi süreleri kısaldı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Türkiye’de bir ilke imza atarak Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ‘yalın sağlık hizmeti’yle tanıştı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Yalın Sağlık Hizmeti serüveni yaklaşık 6 ay önce, yalın üretim kavramının oluşturucusu Dr. James Womack’ın bir konferans verip, başarı dilekleriyle başladı. UÜ Yalın Sağlık Hizmeti ARUAM’daki pilot uygulamayla ilk sonuçlarını aldı.

Reklam
Reklam

UÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayberk Kurt, şu anda UÜ Tıp ve Mühendislik Fakültesinden öğretim üyelerinin Türkiye’de sağlık sektöründe yalın uygulamanın kullanımına yönelik ilk bilimsel araştırmayı yürüttüklerini söyledi.

Prof. Dr. Kurt, Kükürtlü’de hizmet veren Atatürk Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki (ARUAM) pilot uygulamadan da başarılı sonuçlar aldıklarını bildirdi.
UÜ’de düzenlenen II. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nde, “Yalın Düşünce ve Uygulamaları” konulu panelde, “Çoğu Azla Yapmak” adı verilen projeyle başlatılan ve ARUAM’da pilot uygulaması yapılan çalışmanın sonuçları paylaşıldı.

Projeye başlanırken duyduğu heyecanı 'Hayatımın projesi. Ben bugünü görmek için beş yıldır çalışıyordum' diyen Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken de panele katıldı. ARUAM’ın yalın dönüşüm sürecini ise Rektör Danışmanı Prof. Dr. Erdal Emel anlattı.

Proje ekibi adına konuşan Prof. Dr. Erdal Emel, yalın dönüşüm sonucunda israfın azaldığını ve ARUAM gelirlerinin arttığını vurguladı. Teşhis ve tedavide hizmetin niteliğinin yükseldiğini anlatan Emel, hastaların da memnun kaldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Bu çalışmanın, üniversite hastanelerine de örnek olduğunu belirten Erdal Emel, üniversite hastanelerinin farklı bölümlerinde de benzer iyileştirmelerin yapılabileceğini vurguladı.

Uygulama hakkında bilgileriler veren Prof. Dr. Erdal Emel, “Çalışmada üniversite hastanesinin faturalandırma süreci ve hasta tedavi süreçleri yalın yöntemlerle iyileştirilmeye çalışıldı. Faturalandırma sürecinde israfa neden olan ve değer katmayan faaliyetler saptanırken, önceden süreç ortalama 60 ile 75 gün sürerken, uygulama ile 8 ile 14 güne kadar düşürüldü.” dedi.

Proje ile katma değer oluşturmayan faaliyetlerin ortalama 68 günden 11 güne indirildiğini kaydeden Emel, “Ortalama 57 günlük kazanç sağlandı. Süreçteki mevcut hataların nedenleri tespit edilerek kaynağına inildi. Hatasızlaştırma adımı sonucunda SGK kesinti yüzdesinde ciddi düşüş sağlandı. Kasım 2011’de yüzde 10,68 olan SGK kesinti yüzdesi, çalışma sonrasında yüzde 0-1,5 seviyesine düşürüldü.” bilgisini verdi.

Hasta tedavi süreçlerinin de süreç ve kaizen çalışmaları ile iyileştirildiğine değinen Prof. Dr. Erdal Emel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Poliklinik hastasında muayene ve tetkik işlemleri yeterliliği ve verilen bilginin yeterliliği yüzdeleri artmıştır. Ayakta tedaviye başlayana kadar 30 dakikadan fazla bekleyenlerin yüzdesi azaldı. Yatan hastada ise kayıt işlemleri sonrasında tedaviye başlayana kadar 30 dakikadan fazla bekleyenlerin yüzdesi azaldı.”

Reklam
Reklam

Türkiye’de yalın yöntemlerin sağlık sektöründeki uygulamalarının henüz yaygınlaşmadığına değinen Proje sorumlusu Prof. Dr. Erdal Emel, bu çalışma ile yalın hastane uygulamalarının daha geniş alanlara yayılmasına katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: