UYAP vatandaşın yargıya erişimini kolaylaştırdı, devlet tasarruf sağladı

Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Akkaya, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile yargıya adalet, hız,...

Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Akkaya, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile yargıya adalet, hız, tutarlılık, şeffaflık, verimlilik, usulsüzlük ve yolsuzlukları önlemek gibi yararları sağladığını söyledi.
Türkiye’de yargı birimlerinin tamamında, bir kısım kuruluşlarda kısmen kullanan UYAP’ın adalet alanında dünyada bir örneğinin bulunmadığını belirten Akkaya, elektronik imza alt yapısına uygun geliştirilen sistemin yargı ve bağlı destek birimleri arasında tam bir entegrasyon sağladığını kaydetti.
Merkezi elektronik ortamda tutulan arşiv sayesinde doğru ve tutarlı bilgilerin başta hâkim ve savcılar olmak üzere tüm adliye personelinin kullanımına açıldığını hatırlatan Akkaya, kullanıcıların ihtiyaç duydukları veriler hızlı bir şekilde ulaşabildiğini ifade etti.
Hâkim ve savcılarla diğer çalışanlara bugüne kadar dağıtılan 40 binden fazla e–imzanın UYAP’ta aktif olarak kullanıldığını vurgulayan Akkaya, bilgi ve belge alışverişini elektronik ortama taşımak için diğer kurumların sistemleriyle uyum sağlandığını bildirdi.
Bu sayede idari ve yargısal süreçte mükerrer işlem ve gereksiz uygulamaların azaltıldığına işaret eden Ahmet Akkaya, yargı birimlerince vatandaşların adres kayıtlarına on–line olarak anında ulaşılabildiğini dile getirdi.
Adana Adliyesi’nde UYAP’dan sorumlu başsavcı vekili Akkaya, “Tebligat yapılamaması ya da aranan kişilerin bulunamaması gibi olumsuz durumların önüne geçilmiştir. Böylece davların gereğinden fazla uzamaması ve çeşitli mağduriyetlerin önlenmesi açısından önemli bir adım atılmıştır. UYAP altyapısına uygun hazırlanan sesli, görüntülü ve kayıt video konferans sistemi, 134 Ağır Ceza Merkezi’nde 225 mahkemenin duruşma salonunda kurulmuştur. SGK sistemi üzerinde UYAP kullanıcıları tarafından yapılan on–line sorgu sayısı günlük 75 bin adede ulaşmıştır.” dedi.

Reklam
Reklam

"ARTIK VATANDAŞ DAHA RAHAT YARGIYA ULAŞIYOR"
Vatandaşın internet aracılığı ile TC kimlik numaraları ile UYAP’ta adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarının bazı (dava konusu, değerini, taraflarını, duruşma günlerini, dosyanın hangi aşamada olduğu) safhalarını takip edebildiğine dikkat çeken Akkaya, sistemde bilgi güvenliği bakımından vatandaşlara dosyadaki hiçbir belge açılmadığını aktardı.
UYAP SMS Bilgi Sistemi ile dava dosyaları, icra takibi bilgileri de dâhil yapılan işlemlerle ilgili uyarı, veri ve duyuruların kısa mesaj (SMS) aracılığı ile kullanıcılarına sunulabildiğine değinen Ahmet Akkaya, şunları söyledi: “Ayrıca soruşturma ve dava dosyalarındaki taraflara mahkemeye gelmeleri için tebligat gerektiren durumlarda sistemden kısa mesaj gönderilebilmekte. Vatandaşın UYAP SMS Bilgi Sistemi’ne abone olması için TC kimlik numarasını yazdıktan sonra ‘abone’ yazarak, 4060’a göndermeleri yeterlidir. Tüm bu altyapı ile zaman ve mekân sınırı olmadan taleplerini devlete iletebileceği ve cevabını derhal alabileceği bir platform oluşturulmuştur. Avukat ve vatandaşların adliyelere giderek dosya veya diğer işlemler hakkına bilgi için harcadıkları zaman, emek ve masrafların ortadan kaldırılması imkânı sağlanmıştır.”
Haziran 2009’dan buyana UYAP’ta 50 milyon sorgunun yapıldığının altını çizen Akkaya, sadece bir postanın 9 TL’lik gidiş–dönüş masrafı üzerinden 1 yılda 450 milyon TL tasarruf yapıldığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz