ANKARA (ANKA) - Türkiye'nin terörle mücadelesine önemli katkı sağlayacak Göktürk Uydu Projesi'nde sona yaklaşıldı. Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin önümüzdeki ay 9 Nisan yapılması planlanan toplantısında, nihai kararın açıklanması bekleniyor. Projede askerlerin Almanları tercih ettiği, hükümetin ise İtalyanlara göz kırptığı belirtiliyor.
Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin son yapılan toplantısında, ihaledeki İsrail firması elenirken, üç firmadan oluşan kısa liste yapılmıştı. Toplantıda, İtalyan Telespazio, Alman OHB ve İngilizlerin EADS Astrium firmalarının sunduğu teklifleri değerlendirmeye alınmıştı.
Alınan bilgiye göre, hazırlanan kısa liste fiyat bakımından kıyaslandığında, İtalyan firması birinci sırayı alırken, İngilizler ikinci, Almanlar da üçüncü sırada bulunuyor. Teknik değerlendirmede de İtalyanlar ilk sırayı alırken, savunma kaynakları olanaklar açısından en iyi teklifin İngilizlerden geldiğini bildirdiler.
-ASKER ALMANLARI İSTİYOR-
Savunma kaynaklarının verdiği bilgiye göre, başta Hava Kuvvetleri Komutanlığı olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı da ihalenin Almanlara verilmesi istiyor. Askerler uydu kapasitesi açısından Almanların verdiği teklifin daha cazip olduğunu belirtiyorlar. İhalede, siyasi kanadın İtalyanlara göz kırptığı öğrenilirken, Genelkurmay Başkanlığı'nın bu projenin ağustos 2008 öncesinde bitirilmesinde ısrarlı olduğu kaydediliyor.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, son icra komitesi toplantısı sonrasında kısa listeye kalan üç firmadan BAFO'larını (best and final offer – en iyi son tekliflerini) istedi. Firmaların önümüzdeki hafta sonuna kadar son ve en iyi tekliflerini müsteşarlığa iletmesinin ardından 9 Nisan'da yapılacak toplantıda da nihai kararın verilmesi bekleniyor.
-FIRLATMA 2011'DE-
Gecikmeler nedeniyle uydunun uzaya fırlatılması ise 2011 yılına kaydırıldı. Projede, TAI ile TURKSAT işbirliği yapacaklar. TAI, artık uçakların yanı sıra uydu üretim, test ve entegrasyon merkezi olacak. Göktürk Keşif Gözetleme Uydusu'nda tercihin yapılmasının ardından TAI de kurulan test ve entegrasyon merkezi yabancı ana yükleniciliğinde gerekli teknolojik altyapı ile donatılacak. TAI ile TÜBİTAK arasında devam eden görüntüleme amaçlı bilimsel araştırma ve teknoloji uydusu geliştirme üretim çalışmaları da binadaki merkezde sürdürülecek. TAI'de kurulan Uydu Test ve Entegrasyon Merkezi de, Türkiye'nin askeri ve sivil amaçlı uydularının üretileceği yer olacak.
-TERÖRİSTLERİ İZLEYECEK
Göktürk Uydusu, bir metrenin altındaki nesnelerin hareketlerini de rapor edebilecek kabiliyette olacak ve sınırdan terörist geçişlerin engellenmesi noktasında fayda sağlayacak. Göktürk Uydusu'yla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri, havadan kendi istihbaratını sağlama noktasında da önemli bir avantaja sahip olacak. 200 milyon dolar harcanacak ve yüksek çözünürlüklü resimler gönderecek olan uydunun, yerli ve yabancı sanayii işbirliği içinde üretilmesi ve geliştirilmesi öngörülüyor. Bu nedenle TAI, TÜBİTAK ve ASELSAN gibi kuruluşlar projede rol alacak. Uydunun 600-650 kilometre yükseklikte yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.