Uyku apnesi nedir? Uyku apnesi belirtileri nelerdir? Uyku apnesi neden olur? Uyku apnesi tedavisi nasıl olur?

Uyku bozuklukları, gün içinde bizi çok etkileyen bir durum. Uyku apnesi de bu uyku bozukluklarından biri ve tedavi edilmediği takdirde başka sorunlara da yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ferruh Yılmaz son yıllarda sık rastlanılan bir problem olan uyku apnesini anlatıyor.

Uyku esnasında horlama ve sadece uyuma sırasında meydana gelen nefes kesikliği problemlerine, uyku apnesi adı verilmektedir. Uyku apnesi problemi olan kişiler, uykuları esnasında yeterli şekilde dinlenemez ve yorgun şekilde uyanırlar. Horlamanın sebep olduğu uyku apnesi tedavisi, kulak burun boğaz doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir. Uyku apnesinin türüne göre, tedavinin türü ve derecesinde değişiklikler meydana gelebilir.

UYKU APNESİ NEDİR? UYKU APNESİ NEDEN OLUR?

Uyku apnesi uykuda solunum durması demektir. Genellikle uyku apnesi obstrüksiyona (tıkanıklık) bağlı meydana gelmektedir. Obsrüktif uyku apnesi sendromu yani tıkanılığa bağlı uykuda solunum durması 3 ana nedene bağlı olarak meydana gelmektedir.

Reklam
Reklam

1. Burun: Nefes alma organıdır, burun tıkanıklığı septum deviasyonu dediğimiz burundaki kıkırdak eğriliğine bağlı olabilir veya konka hipertropisi dediğimiz alerjiye bağlı burun eklerinin şişmesine bağlı olabilir. Alerjik rinite bağlı olabilir.

2. Ağız: Ağız içindeki yumuşak dokuların gevşemesi küçük dilin normalden çok büyük olup uykuda hava geçişine engel olması.

3. Aşırı Kilo Problemleri: Normalin üzerinde kiloya sahip olanlarda alınan hava(oksijen) yeterli gelmemektedir. Kilonun nedeni apne olabileceği gibi, apne de kiloya neden olabilir.

OBSTRÜKTİF UYKU APNESİ OLAN KİŞİLERDE NE GİBİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?

Uyku sırasında huzursuz olma, sırt üstü yatamama, gün içinde yorgun olma, gün içinde uyuklama, boyun terlemesi gibi belirtiler uyku apnesi yaşayan kişilerde görülebilir.

Belirtilen durumlar, uyku apnesi probleminin meydana geldiğini temsil etmektedir. Bu belirtilerle karşılaşan kişilerin, kulak burun boğaz doktorlarına başvurması ve uyku apnesi testi yaptırması gerekir. Bu belirtilerin haricinde, baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon sorunları, sabah yorgun uyanma, sürekli uykulu olma ve yorgunluk hisleri, uyku apnesi probleminin başlıca belirtileri arasındadır.

Reklam
Reklam

UYKU APNESİ TEDAVİ EDİLMEZSE RİSKLER NELERDİR?

Uyku apnesi tedavi edilmediğinde tansiyon hastalığına, uykuda solunum durmasına, kalp yetmezliğine, yorgunluğa, uykuda ölüme varan ağır sonuçlara sebep olabilmektedir.

UYKU APNESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyku apnesinde ana tedavi yöntemi tıkalı yerlerin açılmasından geçer. Burnu tıkalı ve ağız içindeki yumuşak dokuları gevşek olan kişilerde kullanılan spab cihazlarının çok büyük faydası olmaz. Burun ve ağız tıkalı olduğu için verilen hava nefes borusuna geçmeyecektir.

Tedavide cerrahiye başvurulabilir. Yapılan ameliyatlarda önce burundaki tıkanıklıkları açılır, uzun olan küçük dil lazer ve radyo dalgaları ile kesilir. Gevşek olan yumuşak dokular lazer veya radyo dalgalarıyla sertleştirilir. Yapılan bu ameliyatın süresi çok kısa olup yan etkisi bulunmamaktadır. Hasta hastanede 3 saat yatar, 3 saat sonra taburcu edilir.

Anahtar Kelimeler: