Uyku bozukluğu diyabet riskini artırıyor

ABD'de yayınlanan bir araştırma, art arda üç gece yaşanan uyku bozukluğunun, vücudun glikozu işleme yeteneğini zayıflattığı ve diyabet riskini artırdığını ortaya koydu.

Chicago Üniversitesi Tıp Okulu araştırmacıları, üst üste üç gece derin uykuya dalamayan gençlerin ve sağlıklıklı yetişkinlerin glikoz toleranslarının azaldığını tespit etti.

Yaşları 20 ila 31 arasında değişen sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılan testte, denekler beş gün boyunca uyku laboratuvarında incelendi. Saat 23.00'de yatağa giren deneklerin sabah 07.30'a kadar uyumalarına izin verildi. İlk iki gece müdahale edilmeyen deneklere son üç gece, derin uykuya dalmalarını engelleyen çok hafif ses verildi.

Reklam
Reklam

Normalde 80 ila 100 dakika derin uykuya dalması denekler sadece 20 dakikalık periyodlarda derin uykuya dalabildi. Daha sonra yapılan testlerde, uykuları bölünen deneklerin insilün hassasiyetlerinin yüzde 25 oranında azaldığı tespit edildi. Böylece derin uykuya dalmakta sorun yaşayanların aynı miktarda glikoz ortaya çıkarmak için daha fazla insüline ihtiyaç duydukları ifade edildi.

Araştırmanın yazarı Eve Van Cauter, aynı sorunun yaşlanma ve aşırı kiloya bağlı olarak ortaya çıkan uyku bozukluklarında da ortaya çıktığını belirterek, yüksek uyku kalitesinin diyabetin her iki çeşidinin önlenmesi veya ertelenmesinde önemli rol oynayabileceğini söyledi. Sözkonusu araştırmanın Çarşamba günü Amerikan Ulusal Bilimler Akademesi'nde yayınlanacağı belirtildi.

Anahtar Kelimeler: