Uykusuzluğunuzun kaynağını öğrenin

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Uyku Laboratuvarı'nda, bir gece uyuyarak, uyku probleminin neden kaynaklandığının öğrenilebildiği belirtildi.

Son teknoloji ürünü cihazlarla kurulan 2 yataklı DDH Uyku Laboratuvarı'nda bir gece uyuyarak uyku probleminin öğrenebildiği kaydedildi. Sessizliği izole edilmiş olarak ayarlanıp hastaların tamamen evlerindeki gibi uyuyabileceği şekilde hazırlanan laboratuvarda, göğüs hastalıkları uzmanı ve sertifikalı bir teknisyenin görev yaptığını belirten Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk, "Uyku laboratuvarında, hastanın uyku esnasında ya da uyumak istediğinde ortaya çıkan rahatsızlıklar araştırılmakta ve nedeni bulunmaktadır. Bu tür rahatsızlıkların belli yaşı veya cinsiyeti yoktur. Uyku laboratuvarında tetkik her yaş ve cinsiyetteki hastaya uygulanabilmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Uyku hastalığı olan kişilerin çok ciddi problemlere yol açabildiğini kaydeden Uzman Dr. Öztürk, "Uyku hastalıkları, uyku sırasında görülen uyku kalitesinin bozulması, bireyin dinlenememesi, bilincinin tazelenememesi, gündüz aktivitelerinin bozulması ve bireyin sağlıklı olduğu dönemdeki kapasite ve becerilerinin azalması ile seyreden hastalıklardır. Hastalığın diğer bulguları ise, horlama, uykuda solunum durması veya anormal kol-bacak hareketlerinin hasta yakını tarafından fark edilmesidir. Hastaların en büyük yakınması gece yatıp, uyudukları halde gün içerisinde sürekli uykulu olup uyuklamalarıdır. Hasta olan kişiler toplum içinde tiyatroda, sinemada, camide, secde üzerinde, trafikte, kırmızı ışıkta, küçük bir beklemede uyuyup kalabilmektedirler. Kişilerin iş performansları ciddi şekilde düştüğü gibi sosyal ilişkileri bozulabilir, ciddi iş kazaları meydana gelebilir. Bu hastaların araba kullanması, trafik kazası oranlarını yükseltmektedir" dedi.

SOLUNUM DURMASI YAŞAYANLAR BAŞVURMALI

Gece uykusunda solunum durması ve horlaması olan, gece uyuduğu halde gündüz sürekli uyku hali gibi şikayetleri olan hastaların uyku laboratuarına başvurabileceğini açıklayan Uzman Dr. Öztürk, "Uyku laboratuvarında hasta bir gece yatırılıyor ve gece polisomnografi denilen bir tetkik uygulanıyor. Hastaya bir takım elektrotlar bağlanıp monitörize ediliyor. Gece boyunca EEG-EMG-EOG oksijen saturasyonu ve EKG'si kayda alınıyor. Sabahleyin ise bilgisayardan bu kayıtlar okunarak hastanın gece boyunca olan uykusunu, gerçekten uyuyup uyumadığı, uykunun kalitesi, uyku boyunca kan oksijen değişikleri, kalp ritim değişikleri, kas hareketleri değerlendirilmektedir. Bu tetkik sonucunda ise hastada horlama veya gündüz uykululuk hali gibi şikayetlerin sebebi ortaya çıkar" dedi.

Reklam
Reklam

Bu tetkikle çok sayıda hastalığa tanı koyulabileceğini söyleyen Uzman Dr. Öztürk, "Uyku hastalıklarının başında horlama, uykuda solunum durması hastalığı (OSAS), Periyodik bacak hareketleri hastalığı (PLMS), huzursuz bacak sendromu hastalıkları geliyor. Uyku hastalıkları bir çok uzmanlık alanını ilgilendirir ve her hastalığın tedavisi farklı uygulanır. Mesela horlama sorunu radyo frekans veya bazı cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. OSAS'ta ise CPAP, BPAP cihazları denilen uykuda solunuma destek veren bir takım cihazlar kullanılmaktadır. OSAS'ta hasta cihazı uzun süre kullanmak zorundadır. Ama bir gece kullanımdan sonra direkt olarak gündüz uykuluk hali normale dönmektedir. Diğer bir takım hastalıkların da tedavisi farklı yollarla mümkündür" dedi.

Anahtar Kelimeler: