Kayseri (AA)- Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, insomni (uykusuzluk) hastalarının bazılarında, uyanıklığı sağlayan merkezlerin, hormonların bebeklikten itibaren daha aktif durumda bulunduğunu söyledi.
Erişkin bir insanın yaşamının yaklaşık üçte birini uykuda geçirdiğini ifade eden Aksu, şöyle devam etti:"Bu dönem içerisinde hem beynin işlevleri hem de beynin işlevlerine bağlı olarak organizmadaki diğer sistemlerin işlevlerinde çok ciddi değişiklikler oluyor. Yani uyku sırasında hem beynimiz hem organlarımız, uyanıklıktan farklı bir şekilde çalışıyor. Dolayısıyla uyku sırasındaki bu farklılık, oluşan hastalıkların da farklı olmasına neden oluyor. Bu hastalıkları inceleyen bilim dalı da 'uyku hastalıkları bilimidir."
Uykusuzluğun insan yaşamını ciddi şekilde etkileyen bir tablo olduğunu vurgulayan Aksu, şu bilgileri verdi:"Son zamanlarda ortaya konan çok önemli bir gerçeklik var. Uykusuzluk dediğimiz tablo, aslında beynin uyanıklığını sağlayan merkezlerin normalden daha fazla aktif olması sonucu ortaya çıkıyor. Yani beyinde uyanıklığı sağlayan birtakım merkezler var. Bu merkezler ve bu sırada oluşan sempatik aktivite uykusuzluk çeken kişilerde daha fazla olarak ortaya çıkıyor, daha fazla aktivite gösteriyor. Bu nedenle insomni hastalarının bazılarında şu sözü çok sık duyuyoruz, 'Çocukluğumdan beri annem benim az uyuduğumu söyler'. Çünkü bunların bebeklikten gelişen, uyanıklığı sağlayan merkezleri, uyanıklığı sağlayan hormonları daha aktif durumda bulunmaktadır. Bu son yıllarda çok net bir şekilde ortaya
kondu."
Aksu, uykusuzluk tedavisinin son dönemlerde çok önemli değişiklikler gösterdiğine dikkati çekerek, gelecek yıllarda bu hastalığın kökünden çözülmesi için kesin veriler elde edebileceklerini kaydetti.