Uyuma şekliniz alzheimer riskini azaltıyor!

Uyku stillerinin artıları ve eksileri...

Sol tarafta yatmak

Artı yönü: Yapılan birçok klinik araştırma gece reflüsünü önlemenin en etkin yolunun sol omuz üzerinde yan uyumak olduğunu gösteriyor.

Eksi yönü: Araştırmaya katılanların verdiği cevap oranlarına bakıldığında sol tarafta uyuyanlar düzenli olarak kabus görüyor.

Sırtüstü yatmak

Artı yönü: Sırt üstü yatarken dizlerinizin, başınızın ve boynunuzun altına bir yastık koymanız ve omurganızı hizalayarak yatmanız sırt ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Sırt ağrısı için kullanabileceğiniz diğer bir uyku pozisyonu da yan yatıp bacaklarınızın arasına yastık koymaktır. Kozmetik cerrah Dr. Goesel Anson sırtüstü yatmanın biraz da güzellik uykusu olduğunu belirtiyor. Anson, ''yüzünüz altı saat ya da daha fazla bir yastık tarafından baskı görmüyor. Böylece kırışıklık ve leke ihtimali en aza iniyor.''

Reklam
Reklam

Eksi yönü: Araştırmalar sonucunda uzmanlar sırtüstü yatan birçok kişinin horlama ve uyku apnesi (Uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık) sorunu yaşadığını belirtiyor. Uyku apnesi, genellikle diyabet ve obeziteye eşlik eden bir tıbbi durum. Düzensiz solunum ve apneler (nefesin kesilmesi) vücudun oksijenlenmesini bozar, kalbin yükünü artırır, düzensiz kalp atımları, yüksek tansiyon ve şişmanlığa neden olabilir. Bu pozisyonda uyuyanlar güne yorgun ve uykulu başlar.

Cenin pozisyonu

Artı yönü: Cenin pozisyonu stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Uzman doktor Amy Hope, iyi bir uyku alabilmek için cenin pozisyonunda uyumayı öneriyor. Fetal pozisyon gece boyunca omurganın esnekliğini artırır bu da gece boyunca rahat nefes almanızı sağlar. Uyku uzmanı Profesör Chris Idzikowski tarafından yapılan kişilik tipleri ve uyku pozisyonları arasındaki bağlantı üzerindeki araştırmalar sonucu cenin pozisyonunda uyuyan kişilerin daha vicdanlı olduğunu iddia ediyor. Bu şekilde uyuyan insanlar dışa dönük bir imaj yaratsalar da içlerinde çok hassas ve utangaçtır. İnsanlara alışmaları biraz zaman alabilir ama alıştıktan sonra sıcakkanlı karakterlerini hemen ortaya çıkarırlar.

Eksi yönü: Eğer boyun ağrılarından muzdaripseniz bu pozisyon kafatasının tabanında eklemlere baskı yapabilir. Bu da boyun ağrılarının daha da artmasına neden olabilir. Sert bir boyun ya da omuz ağrılarıyla uyanmak istemiyorsanız boyun ve omurganın hizalanmasından emin olmak için baş altına bir yastık koymalısınız. Yastığın kulak ve boyun arasındaki boşluğu doldurmak için yeterince büyük olması gerekir.

Sağ tarafta yatmak

Artı yönü: Eğer tansiyon sorununuz varsa sağ tarafınıza yatmanız daha iyi olacaktır. Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar. Sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamız daha kolaylaşır, bu da dinlenmenin daha iyi olmasına olanak sağlar. ABD'de Stony Brook Üniversitesi'nden araştırmacılar, sağ tarafa yatmanın alzheimer hastalığına iyi geldiğini belirtiyor. Araştırmacılar yan yatarak uyumak “beynin temizlenmesine” daha çok yardımcı oluyor açıklamasında bulundu.

Eksi yönü: Uzmanlar eğer hamileyseniz gebeliğin sonlarında sağ tarafa yatmanın ölü doğuma yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Çünkü vücudun ortasından hafif sağ tarafta en büyük toplar damar (vena kava inferior) geçer. Sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplar damara rahme baskı yapar ve kalbe dönen kan miktarı azalır, bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur.

Yüzüstü yatmak

Uyku uzmanı Chris Idzikowsk bu posizyona ''serbest düşüş'' adını veriyor. Ve ekliyor: ''Yüzüstü yatarken müstehcen rüyalar görmek olası.''

Yüzüstü yatmak en tehlikeli uyku pozisyonudur. Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır. Uzmanlara göre, yüzüstü yatmak zaten uzun süre mümkün değil. Kalp, akciğerler ve mide bu durumda baskı altında olduğu için, ciğerlerimiz ve midemiz sıkışıp rahatsızlık verebiliyor.

</amp-ad>
Anahtar Kelimeler: