‘uyuşturucu Bağımlılığı Suç Değil, Bir Sağlık Sorunu’

Edirne Halk Sağlığı Müdürü, 26 Haziran günü Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü...

Edirne Halk Sağlığı Müdürü, 26 Haziran günü Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, uyuşturucu bağımlılığının bir suç değil, tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan 2010 Dünya Uyuşturucu Raporu’nun ve TÜİK’in istatistiki verilerini de açıklayan Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, 2006-2007 yılları arasında Türkiye’de yatarak tedavi imkanı bulan 2 bin 853 kişinin yüzde 43.6’sının afyon ve türevleri, yüzde 36.3’ünün ise esrar kullanımı nedeniyle tedavi gördüğünü belirtti. Edirne Halk Sağlığı Müdürü’nden yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Reklam
Reklam

“Uyuşturucu kullanımı insan sağlığı için ciddi bir tehdittir. Uyuşturucu kullanımı, ölümlerin yanı sıra, bellek ve algılama yitimine, yaşamların dramatik bir şekilde kararmasına, bireyin ve toplumun refah düzeyinin düşmesine; madde ile ilintili suç ve kazaların, enfeksiyon hastalıklarının artmasına yol açmaktadır. Ülkemizde uyuşturucu kullanımın önlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin daha ciddiyetle ve samimiyetle ele alınması gereklidir.

‘UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI BİR SUÇ DEĞİL, SAĞLIK SORUNUDUR’

Madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin sayısı ile bu kurumlarda çalışan personelin sayısı ve çeşitliliği artırılmalı ve eğitimli personellerin bu kurumlarda çalışması sağlanmalıdır. Madde bağımlılığı merkezlerinin tüm yurtta yaygınlaşması sağlanmalıdır. Dünyada uygulanan tüm ilaç ve tedavi yöntemlerinin ülkemizdeki madde kullanıcılarının hizmetine sunulması ve kullanılması sağlanmalıdır. Madde kullanımını bırakamayan kullanıcılara yönelik zarar azaltma programları devreye sokulmalıdır. Bilimsel temeli olan önleme etkinliklerinin sayısı artırılmalı, bu etkinlikler hazırlanırken bilimsel kuruluşların ve meslek örgütlerinin görüşleri alınmalıdır. Önleme etkinliklerin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmalıdır. Önleme etkinliklerini yürütecek kuruluşlara destek verilmelidir. Uyuşturucu bağımlılığı bir suç değil, bir sağlık sorunudur. Tüm uyuşturucu bağımlılarının tedaviye ücretsiz ve hızla ulaşması sosyal devletin bir sorumluluğu olarak kabul edilmelidir.”

Reklam
Reklam

Açıklamada ayrıca, Edirne Devlet Hastanesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Psikiyatri Polikliniği ve Çocuk Psikiyatri Polikliniği bulunduğu, aynı zamanda Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi dâhilinde açılan AMATEM’de de (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Araştırma Eğitimi Merkezi) hizmet verildiği kaydedildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: