Uyuşturucu bağımlısı ailenin kimliksiz çocuğu

Antalya'da, anne ve babası uyuşturucu bağımlısı olduğu için babaannesi tarafından büyütülen 2.5 yaşındaki küçük Irmak, anne babası yok diye kimlik alamıyor.

Antalya'da, Çocuk Esirgeme Yurdu'nda büyüyen uyuşturucu bağımlısı 17 yaşındaki annesinin terk ettiği, yine uyuşturucu bağımlısı babasının ise hapse girmesinin ardından babaannesinin sahip çıktığı 2.5 yaşındaki Irmak Deniz, TC. vatandaşı olmayı bir türlü başaramadı. Tek başına torununu büyütmeye çalışan Hatice B. bürokratik engelleri aşıp nüfus cüzdanı çıkaramadığı torununun kimlik numarası olmadığı için sağlık ocağına bile götüremediğini söyledi.

SEVDİĞİ İÇİN UYUŞTURUCUYA ALIŞTI

İzmir'deki bir yurttan 5 yıl önce 3 kız arkadaşıyla kaçarak Antalya'ya gelen 17 yaşındaki S.K. sokaklarda tanıştığı madde bağımlıları tarafından uyuşturucuya alıştırıldı. Genç kız 4 yıl önce yine bir gün sokaklarda gezerken elektronik eşya tamircisi Göktuğ B. (25) ile tanıştı. Göktuğ B., aşık olduğu S.K'yı uyuşturucudan kurtararak evlenmek istediğini söyledi. S.K. uyuşturucudan kurtulmanın yerine Göktuğ B'yi madde bağımlısı haline getirdi.

Reklam
Reklam

ÇOCUK BİLE UYUŞTURUCUYU BIRAKTIRAMADI

Ailesi, bu ilişkiyi onaylamamasına rağmen Göktuğ B. zamanının büyük kısmını S.K. ile geçirmeye başladı. Bu sırada genç kız hamile kaldı ve 27 Temmuz 2009 tarihinde bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Bu durum karşısında duyarsız kalmayan Göktuğ B'nin ailesi çocuğa ve S.K'ya sahip çıktı.

Yeni bir eve taşınan Göktuğ B. ile S.K. uyuşturucunun pençesinde mücadele etmeye başladı. Bir süre sonra Göktuğ B. işlediği bir suçtan cezaevine girdi.

S.K. ise Göktuğ'un annesi Hatice B'nin girişimleri ile uyuşturucudan kurtulmak için Manisa'daki bir hastaneye tedavi görmeye gönderildi.

TORUNUNU BIRAKMADI

Oğlu hapse giren gelini S.K da hastaneye yatırılan Hatice B. henüz birkaç aylık olan torununu yanına aldı. Irmak Deniz ismi verilen küçük kız ateşlenip hastaneye götürüldüğünde kimliği olmadığı ortaya çıktı.

Bu sırada S.K. tedavisi tamamlanmadan Manisa'yı terk etti. Antalya'ya gelen S.K., bir süre sevdiği kızını yeniden babaannesine bırakarak terk etmeye çalıştığı uyuşturucu batağına geri döndü. Babaanne Hatice B, büyütmeye çalıştığı torununa kimlik çıkarmak için seferber oldu.

Reklam
Reklam

BAŞBAKANA MEKTUP YAZDI

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün desteğiyle Antalya 1. Çocuk Mahkemesi'ne başvuran Hatice B. torununa kimlik çıkartılmasını istedi. Doğum kayıtları olmasına rağmen annesi ile babası ortada olmayan küçük çocuğa kimlik çıkaramayan Hatice B. çareyi Başbakan Erdoğan'a mektup yazmakta buldu. Yazdığı mektup Başbakanlığa ulaşmasının ardından yetkililer Hatice B'ye ulaşıp işlemlerin hızlandırılmasını sağladı.

Mahkeme, doğum kayıtlarına göre küçük çocuğa kimlik verilmesine karar verdi. Mahkemenin verdiği kararla Muratpaşa Nüfus Müdürlüğü'ne başvuran Hatice B., beklemediği bir cevapla karşılaştı. Yetkili kişi, mahkeme kararının kimlik çıkartmak için yeterli olmadığını çocuğun anne veya babasından en az birisinin nüfus müdürlüğüne gelmesi gerektiğini söyledi. Karara rağmen torununa kimlik çıkartamayan Hatice B., şöyle konuştu: "Oğlum cezaevinde, çocuğun annesi Zeytinköy'de uyuşturucu batağında, onlardan birisini nasıl götüreyim. Bu kadar zulüm bana fazla"

TORUNUMA KİMLİK İSTİYORUM

Reklam
Reklam

Nüfus cüzdanı olmadığı için torununu sağlık ocağına bile götüremediğini söyleyen Hatice B., sözlerine şöyle devam etti: "Kimlik numarası yok diye aşılarını bile yaptırmakta güçlük çektik. Tüm çabalarıma rağmen torunumu T.C. vatandaşı yapamadım. Irmak bebeğin kimliğini alamadım. Çok uğraştım her yere gittim. Benden anne ve baba istediler, beni muhatap almadılar. Çocuk hasta oluyor doktora götüremiyorum. Sağlık ocağına gidiyorum bir iğne bile yaptıramıyorum. Benim tek amacım Irmak'a bir kimlik, almak.

Benim başka bir derdim yok. O benim evladımın çocuğu nasıl atarım. Hiç kimseden bir beklentim yok. Irmak'a bir kimlik istiyorum."