MERSİN (İHA) - Mersin Baro Başkan Vekili Uğur Uğuz, çok büyük bir sektör haline gelen uyuşturucu madde ticaretinin kazanılan paraların yine yasal olmayan alanlarda kullanıldığına dikkat çekerek, uyuşturucu pazarının karlı bir alan olması nedeniyle, başta silah olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için özellikle terör örgütleri tarafından uyuşturucu ticaretinin yapıldığını söyledi.
Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nün uyuşturucu maddeler ile mücadele amacıyla başlattığı "Yenigün Projesi" kapsamında baro hizmet binasında "Madde Bağımlılığı" konulu konferans düzenlendi.
Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Narkotik Büro Amiri Serhat Cora'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, avukatlara uyuşturucu ile mücadele ve bağımlılık sonrasında yapılması gerekenler anlatıldı.
Konferansın açış konuşmasını yapan Mersin Baro Başkan Vekili Uğur Uğuz, insanoğlunun her dönem keyif verici maddeler kullandığına dikkat çekerek, "Alkol kullanımı ile başlayan süreç, zaman içerisinde başka keyif verici maddelerin bulunması ve kullanılması, sanayiinin gelişmesi ile birlikte ekonomik ve sosyal yaşamın değişmesi, buna bağlı olarak ortaya çıkan sosyal sorunların da etkisiyle madde kullanımı daha da artmış, bağımlılık kavramı ortaya çıkmıştır" dedi.
Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin türüne göre etkileri ve bağlılık meydana getiren miktarı farklı olmakla birlikte bu tür maddelerin hepsinin de doğrudan bağımlılık sağladığına işaret eden Uğuz, uyuşturucu madde alışkanlığının özelliklerini ise şöyle sıraladı:"İnsan beynini uyuşturması, şartlar ne olursa olsun uyuşturucu maddeyi veya ilacı kullanmayı sürdürme konusunda irade dışı bir arzu ve ihtiyacın duyulması. Zamanla kullanım miktarını artırma ihtiyacının duyulması. İlacın tesirine karşı psikolojik veya fizyolojik bir ihtiyacın duyulmasıdır."
Uğur Uğuz, madde bağımlılığının sadece kişiyi yok etmediğini, tüm topluma zarar verdiğinin altını çizerek, Türkiye nüfusunun çoğunluğu çocuk ve gençlerden oluştuğu için, uyuşturucu satıcılarının özellikle gençleri hedef aldığını kaydetti.
Çok büyük bir sektör haline gelen uyuşturucu madde ticaretinden kazanılan paraların yine yasal olmayan alanlarda kullanıldığını dile getiren Uğuz, "Uyuşturucu pazarı karlı bir alan olması nedeniyle başta silah olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için özellikle terör örgütleri tarafından ticareti yapılmaktadır" şeklinde konuştu.
Tehlikenin büyüklüğü nedeniyle Anayasa'ya dahi hüküm konulması ihtiyacının doğduğuna dikkat çeken Uğuz, şunları söyledi:
"Toplumda suç oranının artması, madde bağımlılığına bağlı hastalıkların artması, terör örgütleri tarafından ticareti yapılarak, elde edilen gelirin yine yasal olmayan sair işlerde yine toplumun zararına kullanılması gibi nedenlerle önleyici tedbirlerin alınması zorunlu olmuştur."
Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Narkotik Büro Amiri Başkomiser Serhat Cora ise, öncelikle insanların uyuşturucu maddelere nasıl başladığını, uyuşturucunun zararları ile birey ve toplum üzerindeki geri dönüşümü zor olan olumsuz etkilerini anlattı.
Cora, madde bağımlılığı üzerinde genel değerlendirmelerde bulunduğu sunumunda, bağımlılık sürecinin gelişimi, uyuşturucu maddelerin insanlar üzerindeki ruhsal ve biyolojik olumsuz etkileri ile arkadaş çevresi, ailenin, eğitim ve ekonomik durumun madde kullanımında oynadığı rollere dikkat çekti. Cora, "Doğal yollardan mutlu olabilmeli, çocuklarımızı da bu yönde kanalize edebilmeliyiz. Yoksa birileri çocuklarımızı farklı yollara sevk edebilir. Aile bireyleri çocuklarına uygun model olmalıdır. Dizi filmlere daha az zaman ayırıp, çocuklarımızı daha etkili ve kaliteli zaman ayırabilmeliyiz" dedi.
Uyuşturucu satıcılarının gençleri hedef seçtiklerini de vurgulayan Cora, madde bağımlılığının tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu ve bağımlıların ilgili sağlık kuruluşlarına giderek yardım alabileceklerini kaydetti. Cora, madde bağımlılığının toplumsal bir sorun olduğunu ve herkesin de sorunun çözümünde üzerine düşeni yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.