Uyuşturucu trafiği engellenemiyor

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre dünyada 180 milyondan fazla kişi uyuşturucu kullanıyor. Her ne kadar önlem alınmaya çalışılsa da uyuşturucunun üretimi ve dağıtımı engellenemiyor.

Myanmar ve Afganistan'da yetiştirilen haşhaştan imal edilen uyuşturucunun Balkanlar üzerinden Avrupa'ya ulaştırıldığına dikkat çeken uzmanlar, sadece Batı Avrupa'da 2 milyon 200 bin kişinin uyuşturucu kullandığını tahmin ediyor.

BM'nin tahminlerine göre, dünyada 180 milyondan fazla kişi uyuşturucu kullanıyor. Sadece Batı Avrupa'da 2 milyon 200 bin kişinin kokain kullandığı ifade ediliyor. Her ne kadar önlem alındığı söylense de uyuşturucu trafiğini engellemek mümkün olmuyor. Hava, kara ya da deniz yoluyla sınırlar geçiliyor, bir şekilde gümrük memurları da atlatılıyor ve dağıtılıyor. Ancak gümrük memurları büyük miktarlarda kokain ele geçirdikçe, fiyatı da yükseliyor.

Reklam
Reklam

Almanya'da bir gram kokainin fiyatı 100 Euro'ya kadar çıkıyor. Yetkililer kaçakçılığın giderek daha zorlaştığını, ancak tamamen engellenmesinin ise mümkün olmadığını söylüyor. Avrupa'ya gelen bütün paketleri kontrol etmek imkansız. Yalnızca Köln Havaalanı'na günde 220 bin paket geliyor. Ayrıca uyuşturucu trafiği sadece havayolu üzerinden işlemiyor.

AFGANİSTAN'DA EKİM ENGELLENEMİYOR Doğu'da Myanmar ve Afganistan'da yetiştirilen haşhaş, Balkanlar üzerinden Avrupa'ya geliyor. Dünya üzerindeki uyuşturucu üretiminin yüzde 90'ı bu iki ülkede gerçekleşiyor. Geçen yıl BM'in Taliban rejimine yaptığı baskı nedeniyle Afganistan'daki hasatta düşüş yaşandı, ancak operasyonlardan sonra durum yine değişti.

Afganistan'da haşhaş ekimini yasaklayan geçici hükümet, ekilmeyen bir hektar için çiftçilere bin 700 dolar ödüyor. Ancak Afgan bir çiftçi haşhaş ektiği zaman hektar başına yaklaşık 9 bin dolar kazanıyor.

Afganistan'da haşhaş, para yerine geçiyor. Haşhaş eken bir çiftçi, ürününü güvence göstererek kredi alabiliyor ve hatta kredi borcunu haşhaşla ödeyebiliyor. Ancak buğday eken bir çiftçinin böyle bir şansı yok. Bu yüzden Afganistan'da ailesini geçindirmek isteyen çiftçiler, yasağa rağmen haşhaşa yöneliyor.

Reklam
Reklam

Uyuşturucu uzmanı ve Siyaset Bilimci Martin Jelsma, haşhaşın Afgan halkı için önemli bir rol oynadığını, ekimin son bulması için de alternatif sunulması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda haşhaş ve haşhaştan üretilen diğer uyuşturucular dışında yeni bir tehdit daha var: Ecstasy. Daha çok 'parti uyuşturucusu' olarak tanınan Ecstasy, Avrupa'da laboratuvarlarda üretiliyor. Haplar için sadece birkaç kimyasal madde yetiyor. Bir hapın maliyeti 2.5 cent. ABD'de kullanıcıların eline ulaşana kadar da fiyatı katlana katlana 40 doları buluyor.

Anahtar Kelimeler: