SİNAN BALCIKOCA - Bursa'da yaklaşık 10 yıl kullandığı uyuşturucudan tedaviyle kurtularak hayatında yeni bir sayfa açan 23 yaşındaki genç, iş bulma ve aile kurma planlarıyla geleceğe umutlu bakıyor.
Ortaokul yıllarında kötü arkadaş ortamında başladığı uyuşturucuyu bırakmanın mutluluğunu yaşayan A.B, bundan sonraki hayatında aşçı olup yuva kurmayı hayal ediyor.
Geçirdiği zor günleri ve tedavi sürecini AA muhabirine anlatan A.B, kötü arkadaş ortamında başladığı uyuşturucu kullanımına aralıklarla 10 yıl devam ettiğini söyledi.
Bursa Devlet Hastanesi bünyesindeki Alkol ve Madde Bağımlılıkları Tedavi Merkezine (AMATEM) yaklaşık 4 yıl önce başvurduğunu belirten A.B, "O dönem yaklaşık 1,5 yıl hiç kullanmadım, sonra bir ay kadar kimseye hissettirmeden kullandım. Ailemin bunu fark ettiğini anlayınca çok üzüldüm ve tamamen bırakmaya karar verdim." dedi.
A.B, bundan 8 ay önce yeniden AMATEM'e gelerek tedavi olmaya başladığını aktardı.
Şu anda, uyuşturucudan arındığını, hiç kullanmadığını anlatan A.B, şöyle devam etti:
"Kullananları görüyorum da onlar bitmiş durumda. Uyuşturucu kullanan, satan kişileri görmek dahi istemiyorum. Şu anki hedefim bir iş bulup aile kurmak. Artık ömrümün sonuna kadar temiz kalmak istiyorum. Aileme o güveni verdim, sonuna kadar gitmek istiyorum. Uyuşturucudan kurtulmak isteyenin, kötü arkadaş çevresinden uzaklaşması gerekiyor. Bunu başarması lazım. AMATEM'e gelmelerini tavsiye ediyorum. Burada aile gibiyiz. İlaçlarını düzenli kullanmalı, doktorunun tavsiyelerine uymalılar. Tedaviye sonuna kadar devam etsinler."
- "Nasıl bir aşçı olacak, hep birlikte göreceğiz"
A.B'nin doktoru Psikiyatri Uzmanı Elif Aktan Mutlu da kliniğe başvuran hastaları en az bir yıl takip ettiklerini dile getirdi.
Mutlu, hastaların AMATEM'de psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve özel eğitim almış hemşire görüşmeleri gerçekleştirdiğini, tedavinin bitmesi için en az bir yıl madde kullanmamalarını hedeflediklerini belirtti.
Yataklı ve ayaktan takiplerin yanı sıra tedavi sonrası iş bulma, aile danışmanlığı gibi hizmetler de verdiklerini söyleyen Mutlu, şunları kaydetti:
"Hastalarımızı uygun olan işlere yönlendiriyoruz. A.B. ile yaklaşık 4 yıl önce tanıştık. Uzunca bir süre iyilik hali yaşadı, 1,5-2 yıl kadar madde kullanmadı ama sonra 2 ay kadar kayması oldu. Sonra tekrar kliniğe başvurdu ve yeniden tedavisine başladık. Son 7-8 aydır kendi tabiriyle 'temiz', hiç madde kullanmadı ama kontrolleri devam ediyor. Bundan sonraki aşamada onu işe yönlendireceğiz. Kendisinin tercih ettiği bir iş dalında kurs alabilmesini ve o işe devam etmesini sağlayacağız. Hastamızın, yemek yapmaya hevesinin olduğunu öğrendik. Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının aşçılık kursuları var. Onu bu kurslara yönlendirdik. Bakalım ondan nasıl bir aşçı olacak, hep birlikte göreceğiz."
- "Gizlilik içinde tedavi olurlar"
Psikiyatr Mutlu, uyuşturucu bağımlılarının, "Sicilimize işlenir." korkusuyla AMATEM'e gelmek istemediğine dikkati çekti.
Bu korkunun yersiz olduğunu vurgulayan Mutlu, "AMATEM'e gelmek kişilerin siciline işlenmiyor. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Buraya gelen kişiler emniyete ya da farklı kurumlara bildirilmez, gizlilik içinde tedavi olurlar. Kliniğimizde tedavi bir bütün olarak ele alınıyor. Ailesini de kendisini de bağımlılık konusunda eğitmeye ve tedavi etmeye çalışıyoruz. O yüzden ailelerimizi de haftanın bir günü burada grup eğitimlerine alıyoruz." bilgisini paylaştı.
İl Sağlık Müdürü Özcan Akan da Bursa'nın, bağımlılık tedavisinde iyi bir noktada olduğunu belirtti.
Uyuşturucuyu "çağın vebası" olarak nitelendiren Akan, "Gençlere uyuşturucunun zararları konusunda gereken her türlü desteği veriyoruz. Uyuşturucuyla mücadele çok kapsamlı bir süreç. Öncesi, sırası ve sonrasını birlikte yönetmemiz gerekiyor. Bu anlamda da Bursa ciddi bir mesafe aldı." diye konuştu.