Uyuşturucu maddelerin kimyasal yapıları birbirinden ayrıdır. Uyuşturucular, fiziksel ve psikolojik yıkıma neden olarak bireyin sağlığını elinden alır. Uyuşturucunun etkileri son derece korkunçtur ve hiçbir maddenin güvenli kullanımı diye bir şey yoktur!
Kullanıldığı anda kalp atışlarını hızlandıran kokakin, solunum düzensizliğine sebep olur. Kaslarda gerilme ve kasılmalar meydana gelirken, merkezi sinir sisteminde tahribatlar oluşabilir. Uzun süreli kokain kullananlarda sıklıkla burun akıntısı ve nezle oluşur.
Burun deliklerini ayıran bölmenin delindiğine şahit olunurken, iştahsızlık, zayıflama, uykusuzluk, mide bağırsak bozuklukları ve cinsel gücün azalması gibi belirtiler ortaya çıkar. Kokainin beynin yaşlanmasını hızlandırdığı gibi uyuşturucu madde kullanan insanların beyin hacimlerinin, kullanmayan insanlara oranla her yıl iki kat daha azaldığı tespit edilmiştir. Eroin
Tek kullanımıyla bile bağımlılık yapabilen eroin insanı ruhi ve bedensel olarak kendine köle eden bir maddedir. 1 gram eroinin, beyindeki bir milyon hücreyi öldürdüğü ve burundan alındığında burun kemiğinde erime olduğu gözlenmiştir. Damardan alındığında ise kan ile bulaşan AIDS, sarılık gibi hastalıklar ya da damar iltihabı meydana gelebilmektedir.
Kullanımından kısa bir süre sonra kullanıcıya kendini zinde hissettirse de arkasından hararet ve deride kızarıklık oluşur. Ağız kuruluğu, kolların ve bacakların uyuşması ağırlaşması hissi ilk aşamada hissedilen belirtilerdir. Bir süre sonra bağımlı uyur uyanık bir hale geçer. Steril olmayan kullanım sonucu kalp zarı ve kapakçığında enfeksiyon, karaciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği ve enfeksiyona bağlı olarak akciğer rahatsızlıklarına neden olur.
Eroinin çabuk bir şekilde bağımlılık yapmasının başlıca nedeni enjeksiyondan sonra beyindeki sinir hücrelerine hızlıca yapışması ve beyne oldukça çabuk ulaşmasıdır.Kullanımın ardından gözbebekleri küçülürken, dikkat ve bellekte bozukluklar görülebilir. Uyuşturucuların en tehlikelisi olan eroin hem beyin hem de bedende bağımlılığa yol açtığından ancak tıbbi tedaviyle bırakılabilir. Esrar
Esrar kullanımı ardından gelişen anksiyete,paranoya, huzursuzluğun yanısıra, gevşeme hali, denge bozukluğu ve sersemlik görülür. Tansiyon yükselmesi, iştah ve susuzluk ve panik atak görülürken, çeşitli halisünasyonlarda yaşanabilmektedir.
Bonzai olarak adlandırılan uyuşturucu gerçekte sentetik kannobionid ismi altında bir çok maddeden oluşur. Bu kimyasal maddenin metabolizmaya etkisi ve zehirlilik derecesi yeterince bilinmediği için Bonzai içmenin ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır.
İlk kullanımda bile ölüme neden olabilen bonzai ve Jamaica tek kullanımda bile alışkanlık yapabiliyor. Vücudu çürüten bu bağımlılık genç yaşta kalp krizinden ölümlere de sebep oluyor. Ailelerin dikkatli olmaları gerekiyor çünkü bonzai bulunması en kolay uyuşturucular içerisinde yer alıyor.