Uyuşturucuyla mücadele yol haritası

Adana (AA)- TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonunun Türkiye'nin uyuşturucu haritasının hazırlanmasında sona yaklaştığı, Ekim ayının ikinci haftasında Meclis Başkanı Köksal Toptan'a sunulacak raporda, koordinasyona önem verilmesinin vurgulanacağı bildirildi.

Komisyon Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, "Türkiye'nin yarınlarının sorunu" olarak gösterilen uyuşturucu kullanımının çok düşük oranlarda kaldığını ancak, gelecekte bu rakamların yükselmemesi için şimdiden önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Ünüvar, madde bağımlılığının her boyutunu dikkatle incelediklerini, tüm teknik ayrıntıları gözden geçirdiklerini söyledi.

Konuya muhatap bütün çevreleri dinlediklerini anlatan Ünüvar, 20'nin üzerinde toplantı yaparak, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'dan uyuşturucu bağımlılarına, onların ailesinden RTÜK başkanına, gazetecilerden Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerine kadar konuya taraf herkesle görüştüklerini belirtti.

Ünüvar, raporun hazırlanması aşamasında da uzmanlardan destek aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"22 Ekime kadar süremiz var. Ancak, biz ekim ayının ikinci haftası raporu Meclis Başkanı Köksal Toptan'a sunacağız. Raporda, uyuşturucu probleminin
bugünkü mevcut durumu, uyuşturucu ile mücadele noktasında sıkıntı çekilen noktalar, bunların çözüm önerileri, kurumlar arası koordinasyon ve toplumda farkındalığı artırma yönünden yapılması gerekenlere yer vereceğiz.

Toplumun bu anlamda bilinçlenmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Komisyonun ortaya koyacağı harita çok önemli. Bu, Türkiye'de uyuşturucuyla mücadele konusunda bir yol haritası özelliği taşıyacak."

Reklam
Reklam

Yapılan toplantılar ve incelemelerin ardından bu konuda gerçekle ilgili bilinenlerin çok az olduğunun farkına vardıklarını dile getiren Ünüvar, şöyle devam etti:

"Bu konunun çok değişiklik boyutlarda olduğunu gördük. Dinlediğimiz ailelerden birisi çocuğun bir dediğini iki etmeyen ailelerden biriydi. Her istediğini yapınca böyle şeyler olmadığını sanıyorlar. Belki de asıl bu yaklaşımları onları farklı yönlere itiyor.

Çocuğa dengeli samimiyet gerekiyor. Çocuğun her istediğini yapmak değil, gerçek ihtiyacını gidermek gerekir. Çocukla ilişkileri, samimiyet noktasında gidermek gerekir. Bu nedenle uyuşturucu konusunda ezberler bozulmalı. Bu konuda sürekli kendimizi yenileyip, mücadelede diri bir yapıya sahip olmalıyız."

Ünüvar, raporda özellikle kurumlar arasındaki koordinasyona vurgu yaptıklarını, aslında bunu kısmen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesindeki Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezinin (TUBİM) yaptığını belirtti.

Reklam
Reklam

TUBİM'in yetkilerinin artırılması hususunda raporda görüş bildirdiklerini ifade eden Ünüvar, şunları söyledi:

"Olayın kaçakçılık boyutu, tedavi, rehabilitasyon boyutu var. Her bir boyut için farklı kurumların ortaya çıkması gerekiyor. Tedavi ile ilgili Sağlık Bakanlığı boyutu, eğitim boyutunda Milli Eğitim Bakanlığına düşen görevler var. Her bir kurum kendi alanında çalışacak ancak, bunlar arasında koordinasyon sağlamak gerekir. TUBİM bunu yapabilir."