Uzaktan kumandalı elektrik sayacı İstanbul’da da uygulanacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kayıp ve kaçağın fazla olduğu, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin,...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kayıp ve kaçağın fazla olduğu, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt illerinde başlatılan uzaktan kumandalı sayaç uygulamasına İstanbul’da da başlanacağını bildirdi. Yıldız, iki hafta sonra İstanbul’da 10 bin adet akıllı sayaç uygulamasının tanıtımını yapacaklarını söyledi.

Antalya’da düzenlenen Petrol Arama Üretim Sektörü 1. İstişare Toplantısı’na katılan Yıldız, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Uzaktan kumandalı sayaçlarla ilgili soru üzerine, uygulamanın Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Batman ve Siirt illerini kapsayan Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde yaptıkları bir toplantıda gündeme geldiğini aktardı. Yıldız, “Bu kayıp ve kaçağın en çok olduğu bölgeye yaklaşık 42 bin civarında uzaktan kumandalı ve okumalı sayaçların yerleştirileceğini söylemiştim. İki hafta sonra İstanbul’da 10 bin adetlik uygulamasıyla alakalı lansmanını yapacağız.” dedi. Bu uygulamanın doğru bir girişim olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Zamanında faturasını ödeyen ve dürüst davrananlara yönelik bir adalet duygusunu oluşturmamız lazım. Yani ödeyenle ödemeyenler arasındaki farkı hissettirmemiz lazım. Şu veya bu nedenle faturasını ödeyemeyenlere belli bir yaptırımlarımız var. O yaptırımları mutlaka kendilerine uygulamamız lazım. Edirne’den Kars’a varıncaya kadar ister özel kuruluş, ister kamu kuruluşu olsun, bunları yerine getirmiyorsa bu kanunları uyguluyor olmamız lazım. O yüzden 2015 yılının sonuna kadar Türkiye’deki kayıp kaçak oranını gerek AB ülkelerim ortalamasına gerekse Türkiye’nin hak ettiği noktaya getirmemiz lazım. Özelleştirmelerle özel sektöre verdiğimiz hedeflerin mutlaka tutturuluyor olması lazım. Zaten özel sektör tutturamazsa fiyat farkını bize ödeyecek. Kamuda bu özelleştirme sürecindeki mütereddit zamanı iyi değerlendirmek zorunda. Bir takım personel takviyesi yapıyoruz. Elektrik faturalarının vatandaşlarımızın ödeyebilecek hale geleceğine inanıyoruz ve düşünüyoruz.”

Yıldız, akıllı sayaç uygulamasıyla birlikte faturalara yansıtılan bedellerin değişip değişmeyeceğiyle ilgili bir soruya da “Yaptığımız doğru işlerin sonuçlarını kısa sürede aldık. Birçok dağıtım şirketinde bu altyapı artık kuruluyor. Uzaktan okuma işlemleri, abone bilgi yönetim sistemleri, bilgi işlemin ve IT’nin hızlı ilerlemesi nedeniyle bu yapılan işlemlerin sonuçları çık daha hızlı alınabiliyor. Ama, AK Parti hükümetinden önce yüzde 45’lerde olan kayıp kaçağın yüzde 15’lere düştüğünü, bunun gerekli çalışmalar olduğunu ama yeterli olmadığını da söylemeliyiz. 2015 yılına kadar da bu yüzde 10’lara düşecek. Tüketicilerimizin böyle bir kullanım alışkanlığını oluşturuyor olmamız lazım.” şeklinde cevapladı.

Reklam
Reklam

Bakan Yıldız, benzin fiyatlarıyla ilgili soru hakkında da akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa şartlarında belirlendiğini, bu nedenle fiyatlara müdahalelerinin söz konusu olmayacağı kaydetti.

Bakan Yıldız, doğalgaz fiyatlarına zam sinyali yönündeki haberlerle ilgili soruya verdiği cevapta, bu konuların sık sık göndeme getirilmesinin bir faydası olmadığını söyledi. Son iki aydır bu konunun sürekli gündeme getirildiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

“Bu konu sürekli soruluyor. Bizim verdiğimiz cevaplar da aynı. Ham petrol fiyatlarına bağlı olan ve formülü bu şekilde teşekkül eden doğalgaz veya elektrik konusunda mekanizmalarımız belli. Her iki üç ayda bir otomatik fiyatlama mekanizmasıyla beraber elektrik fiyatları değerlendiriliyor. Her ay da doğalgazın maliyetleriyle ilgili konu değerlendiriliyor. Bu konuda üç tane temel argümanımız var. Bunların içerirsinde ham petrol, döviz fiyatları ile bunlara bağlı bir kısım kat sayıların bulunduğu bir formül var elimizde. O yüzden sık sık tekrar etmek vatandaşların alışkanlıklarını etkileyen bir konu. Her ay kendi içerisinde değerlendiriyoruz. Ondan sonra da bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: