Uzanlar'a yeni dava

İSTANBUL (İHA) - İmar Bankası'nda toplanan mevduatlara ilişkin vergilerin ödenmesi sırasında hileli işlemler yaptıkları ve 833 trilyon lira vergiyi beyan etmedikleri öne sürülen, Kemal ve Yavuz Uzan'ın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında, "Vergi Usul Kanunu'na Muhalefet" suçundan dava açıldı

Konuya ilişkin iddianame, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Emin Ateşağaoğlu tarafından hazırlandı. Kemal Uzan'ın İmar Bankası Yönetim Kurulu Başkanı, Yavuz Uzan'ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Hilmi Başaran'ın bankanın Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Gürol Demirkol, Erol Hürbaş, Ethem Alay'ın Yönetim Kurulu Üyeleri, Sadık Karagöz ve Nuray Özel'in Genel Müdür Yardımcıları, Mustafa Akar'ın Grup Müdürü, Yeşim Öztürk'ün Mali İşler Kontrol Müdürü, Nurettin Sivlim ve Fikri Akyüz'ün de Teftiş Görevlileri olduklarının anlatıldığı iddianamede; Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından bankaya el konulması sırasında 1999 ile 2003 yılları arasında mevduat faizleri üzerinden kesilen gelir vergileri ile repo işlemlerine ilişkin inceleme yapıldığı belirtildi.

Reklam
Reklam

İncelemenin tamamlanmasının ardından, 1999 yılından 2003 yılı Mayıs ayına kadar olan dönemde bankada toplanan Türk Lirası ve döviz cinsinden mevduatlara ilişkin faizlerden kesilen gelir vergisi, fon payı ve özel işlem vergilerinin belgelerinin değiştirildiği kaydedildi. Vergi dairesine beyanın azaltılarak verildiğinin tespit edildiğinin ifade edildiği iddianamede ayrıca; 1999 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından izin verilmemesine rağmen repo işlemlerinin yapılmaya devam ettiği, bu işlemlere ait kesilen gelir vergisinin büyük çoğunluğunun da kayıtlara intikal ettirilmediği, ilgili yerlere beyanda bulunulmadığı anlatıldı. Bütün bunlara rağmen sanıkların düzenledikleri sahte belgeleri resmi kurumlara verdikleri de iddianamede yer aldı.

Sanıkların, bankanın yöneticileri ve yetkilileri olduğunun belirtildiği iddianamede, şahısların, yaptıkları hileli işlemlerle mevduat tutarını az gösterdikleri, mudilerden kesilen vergilere ilişkin düzenlenen belgeleri manipule edip yeniden düzenledikleri, bu şekilde vergileri vergi dairelerine yatırmayarak mevduat maliyetlerinin azaltılmasını sağladıkları kaydedildi. Bunların gerçekleştirilmesi için sanıkların, birden fazla defter düzenledikleri, kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yaptıkları, defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri başka kayıt ortamlarında tuttukları bilgisinin verildiği iddianamede; sanıklarca, hileli işlemlerin gerçekleştirilmesi amacıyla bilgisayar programları hazırlandığı, yapılan işlemlerle 833 trilyon 157 milyar 272 milyon lira verginin beyan edilmediğinin anlaşıldığı ifade edildi.

Reklam
Reklam

İddianamede son olarak; sanıkların eylemlerinin, "defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapmak, deftere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde başka defter belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydetmek", "sahte belge düzenlemek" ve "vergi kanunlarına göre tutulması ve muhafazası gereken, incelenmek üzere istendiğinde ibraz etme mecburiyeti bulunan defter ve belgeleri ibraz etmeyerek vergi kaçakçılığı" suçlarını düzenleyen 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinin ilgili fıkralarına aykırılık oluşturduğu kaydedildi.

5 yıllık işlemler nedeniyle Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesinin 5'er kez uygulanması istemiyle, 14 sanık hakkında, 11 ile 33'er yıl arasında hapis cezası isteniyor.