Uzay Boşluğunda Birbirini Yiyen Yamyam Galaksiler

Galaksilerin yaşam döngüsünde yamyamlığın büyük yeri olduğu biliniyordu, son araştırmalara göre bazılarıysa ölümden zombi olarak kalkıyor.

Kozmik zamanda galaksiler, aynı insanlar gibi yaşama küçük başlar, zaman içinde büyüyüp güçlenir ve en sonunda enerjileri azalarak küçülüp ölür. Ancak Amerikan Astroloji Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre bir galaksinin ölümünün birden çok yolu var ve her zaman ölü kalınmıyor. Galaksilerin yaşam döngüsünde yamyamlık önemli yer tutuyor. Yerçekimi, küçük galaksileri bir araya gelip büyük galaksiler oluşturmaya itiyor ve daha sonra büyük galaksiler başıboş dolanan küçük galaksileri içine alıyor. Bu tür birleşimler galaksilerin sağlığını ve görünüşünü etkiliyor.

Reklam
Reklam

Galaksi ölümlerinin biçimleriyse hâlâ tam olarak bilinmiyor. Astrologlar, renklerinden dolayı genç galaksileri mavi, ölmek üzere olan yaşlı galaksileri de kırmızı olarak adlandırıyor. Ama bir de arada kalmış ve yeşil vadiye düşen galaksiler var. Araştırmacılara göre yeşil galaksiler karmaşık bir konu ancak en büyük ortak özellikleri gazlarının bitmekte olması. Bu alandaki galaksiler iki türlü yok oluyor ya hızlı bir şekilde ya da yavaş yavaş. İkinci durumda bunu algılamak daha zor oluyor. Bazen bir galaksinin gazı bitebiliyor ancak genç yuvarlak şekillerini devam ettiriyor ve yıldız biçimleri milyarlarca yıl içinde sönüyor. Araştırmacılar Samanyolu’nun da zombi galaksilerden olabileceğini ancak bunu içeriden anlamanın zor olduğu söylüyorlar.