Uzaya giden mikroplar daha öldürücü hale geldi

Washington (AA)- Uzay mekiğiyle uzaya gönderilen mikroplar, döndüklerinde daha öldürücü hale geldiler.

Gıda zehirlenmelerine yol açan salmonella adlı mikrop, Eylül 2006'da uzay mekiği ile uzaya gönderildi. Aynı tipten mikroplar da uzay mekiğindekilerle aynı sıcaklık koşullarında dünyada saklandı.

Her iki grup mikrop da farelere verildiğinde uzaya gönderilenlerin, fareler üzerinde üç kat daha ölümcül olduğu belirlendi. Mikropların farelere verilmesinden 25 gün sonra, dünyada kalan mikropları alan farelerin yüzde 40'ı hayatta kalırken, uzay yolculuğu yapan mikropların verildiği farelerin ancak yüzde 10'u hayatta kalabildi.

Reklam
Reklam

İncelemeler sonucunda, uzaya gönderilmiş mikropların genlerinin 167'sinin değişmiş olduğunu gördüler. "Proceedings of the National Academy of Sciences" adlı bilimsel derginin yarınki sayısında yer alacak makalenin hazırlayıcılarından Arizona Devlet Üniversitesi Enfeksiyonel Hastalıklar ve Aşıbilimi Merkezi'nden Cheryl Nickerson, AP haber ajansına yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "İnsanlar uzaya da okyanusun dibine de gitseler beraberinde mikropları da götürüyorlar. Tamamen sterilize edilerek gönderilmeleri mümkün değil. Bu mikroplar bu yolculuklar sırasında değişime uğruyor. Nasıl değiştiklerini anlamak çok önemli. Bu değişimin nedenini anladığımızda, enfeksiyonel hastalıklarla mücadelede de önemli bir mesafe katedilmiş olacak."

Nickerson, düşük yer çekiminde hücreler arasındaki sıvı geçişinin düşük olduğunu, dolayısıyla mikrobun bu yeni çevre koşullarında hayatta kalabilmesi için, genetik yapısında değişiklikler oluştuğunun sanıldığını söyledi.