Bilimadamlarına göre aynı göktaşının Dünya'ya çarpması halinde bazı kıtalar yok olur.
Bilimadamları, güneş sistemindeki en büyük gezegeni hedef alan cismin bir göktaşı olduğunu düşünüyor. Hubble teleskobunun sağladığı fotoğraflar, göktaşının çarpması ardından Jüpiter'in üzerinde oluşan tahribatını gösteriyor.
Fotoğrafları inceleyen uzmanlar, benzer bir göktaşının dünyaya çarpması halinde meydana gelebilecekleri tahmin etmeye çalışıyor. Jüpiter'e bundan önce 1994 yılında da bir kuyruklu yıldız çarpmıştı.
Bilimadamları, Jüpiter'in gök cisimleri ile çarpışmasının çok nadir olduğunu düşünürdü. Fakat 1994'deki çarpışma ardından geçen yıl 2009'da yaklaşık 500 metre genişliğinde bir kaya parçasının uzaydaki yolunun Jüpiter ile çakışması gökbilimcileri şaşırttı.
Araştırmacılar, fotoğraflarda iki çarpışma arasındaki farkın ortaya çıktığını söylüyor. 1994'de gezegene vuran kuyruklu yıldız, toz bulutundan simit şeklinde bi hale oluşmasına yol açmıştı.
Geçen yılki çarpışmanın ise ardında böyle bir toz bulutu bırakmadığı ve bundan dolayı göktaşı olması ihtimalinin çok yüksek olduğu bildiriliyor.
İspanya'nın Bilbao kentinde bulunan Bask Ülkesi Üniversitesi'nin öğretim görevlisi Agustin Sanchez-Lavega, benzer bir göktaşının Dünya'ya çarpmasının 'tam bir felakete' yol açacağını söylüyor.
İspanyol gökbilimciye göre, Jüpiter'in atmosferi ile Dünya'nın atmosferi arasındaki farklara karşın, benzer bir büyüklükte bir göktaşının etkisi yerkürede muhtemelen bazı kıtaların tamamen yok olmasına sebep olurdu.