Uzay'da tamirata devam!

Houston - (AA) - Dünya yörüngesinde şu anda 322 km yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) mekan genişletme-döşeme işi sürüyor.

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın uzay mekiği Endeavour'ın astronotları iki haftalığına istasyona kenetli kalırken ilk kabin dışı kadın komuta astronotu Heidemarie Stefanyshyn-Piper ile astronot Stephen Bowen, ana güneş panelinin oynak kol eklem yuvası onarımı için ikinci çalışmaya hazırlanıyor.

Piper, ilk çalışmada (uzay yürüyüşü) alet çantasını düşürdüğünden yedek çanta ile iş sürdürülecek ve araç dışında yerçekimsiz ortamda toplam 4 çalışma yapılacak.
UUİ'de gelecek yıl 3-6 aylık uzun dönem mürettebat sayısı 6'ya çıkarılacağından ek kamara yatakları, ek banyo ve ek mutfak tesisatı istasyona taşındı.

Reklam
Reklam

Kabin içi havadan su temin eden ve idrardan-atık sudan temiz içme suyu damıtan yeni aygıt da istasyona yerleştirildi. ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Florida eyaleti Cape Canaveral üssünden verilen bilgiye göre, insanın 47 yıllık uzay etkinliğinde uzayın yer çekimsiz ortamında yapılan yürüme işinde ilk yol gösterici kadın astronot Heidemarie Stefanyshyn-Piper ile yardımcısı astronot Stephen Bowen, bir yıldır güneş ışınından tam yararlanma açısını tutturamayan güneş panelini onaracak.

Dünya'dan ortalama 322-355-380 bin metre irtifada saatte 27 bin km hızla (1,5 saatte 1 dünya turu) seyredebilen UUİ'de Sandra Magnus yörünge mühendisliği
yapıyor. Magnus'un yerini aldığı Greg Chamitoff, önceki gün UUİ ile kenetlenen Endeavour ile 12 gün sonra üsse dönecek.UUİ'deki üç astronot ile istasyona kenetli olarak iki hafta geçirecek Endeavour'un 7 astronotunun istasyon içindeki 5 astronotu da önceki gün başladıkları ikmalle iç mekan genişletme işini sürdürüyor.

Astronotlar gelen yeni buzdolabıyla da ilk kez "soğuk meşrubat içme imkanına" kavuştu. Daha önce kozmonot ve astronotlar ılık veya sıcak içeceklerle yetiniyorlardı.

Reklam
Reklam