Uzaydan dönüş

Görüntü ilkel. Uzay denince akla gelen teknolojilere pek uygun değil. Yöntemin tekniği de ilkel gibi...

Yine de yıllardan beri tıkır tıkır işleyen bir uygulama. Ruslar'ın uzaydan dönüş için kullandıkları Soyuz kapsülleri de, onların iniş alanı da şaşırtmaya devam ediyor.

[**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/ruslarin-uzay-kapsulleri/4214/102235/)

Şaşırtıcı çünkü iniş alanı hiçbir şekilde herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmamış. Kozmonotları taşıyan Soyuz kapsülleri, Kazakistan steplerine inmeye devam ediyor. Ne bir işaret, ne bir pist, ne bir başka sistem söz konusu.

Reklam
Reklam

KOMİK İNİŞLER

Öyle ki Dünya'ya dönüşte örneğin Soyuz 5 kapsülü hizmet modülünden ayrılmayı başaramamıştı. İnişte kapsülün içindeki kozmonot Volinov'u başka aksilikler de bekliyordu... Yere bir metre kala inişi yumuşatması gereken roketler çalışmamış ve sert iniş nedeniyle kozmonotun dişi kırılmıştı. İniş yeri Ural Dağlarında, Orenburg bölgesiydi ve dışarıda sıcaklık -38 °C idi. Araçta kalırsa kendisine saatler sonra ulaşılacağını anlayan Volinov, kapsülü terk etmiş ve ısınmak için bir çiftlik evi buluncaya kadar kilometrelerce yürümüştü.

Soyuz TMA 11 ise 19 Nisan 2008'de uzaydan döndüğünde, planlanan iniş yerinin tam 420 kilometre uzağına düştü. Ama kapsülün içindeki kozmonotlar sağ salim Dünya'ya ulaşmış oldu.
AMERİKAN MEKİKLERİ TARTIŞILIYOR

Amerikan uzaycılık tarihinde Ocak 1986'da, 16 astronota mezar olan Challenger, Şubat 2003'te de 7 astronotun hayatını kaybettiği Columbia uzay mekiklerinin havada infilak etmesiyle yaşanan facialardan sonra uzay mekikleri oldukça tartışılmıştı.

Reklam
Reklam

UZAYDAN EKSPRES DÖNÜŞ

Soyuz TMA tipi kapsülleriyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na 2 günde gidilirken; Dünya'ya dönüş sadece 3.5 saat sürüyor.