Uzlaşma Komisyonu Çalışmalarında Son Viraja Girildi

Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarında son viraja girildi. Komisyon, çalışmaların 1 Temmuz’a kadar devam etmesi kararı...

Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarında son viraja girildi. Komisyon, çalışmaların 1 Temmuz’a kadar devam etmesi kararı almıştı. Dünkü toplantıda, Meclis gündemi de dikkate alınarak bir sonraki toplantının 3 Temmuz Çarşamba günü yapılacağı karara bağlandı. Muhalefet partileri MHP ve CHP, çalışmaları AK Parti’nin başkanlık önerisinin tıkadığını savunuyor. Komisyonun MHP’li Üyesi Faruk Bal ve CHP’li Üyesi Atilla Kart, AK Parti’nin başkanlık önerisinden geri adım atmayacağını belirttiğini söyledi. Kart, Temmuz ayında da çalışmaya hazır olduklarını belirtirken, Bal, "Biz masadan kalkmayacağız. Kalkan olursa da masada kalanlarla devam edeceğiz." dedi. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Son dakikaya kadar gayret göstereceğiz. Başka bir parti tarafından süreç bitirilirse ona göre siyasal pozisyonumuzu belirleriz." dedi

Reklam
Reklam

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun MHP’li Üyesi Faruk Bal, komisyonun bugüne kadar ciddi ve önemli çalışmalara imza attığını belirtti. İkinci tur müzakerelerin bitmek üzere olduğunu kaydeden Bal, "Geldiğimiz tarih itibariyle 50’ye yakın maddede tam mutabakat sağlandı." dedi. AK Parti’nin başkanlık önerisi ile BDP’nin “etnik bölücülük ile örtüşen” taleplerinin komisyon çalışmalarını tıkadığını ileri süren Bal, şöyle devam etti: "AKP geri adım atmıyor. Bugün de (Dünkü toplantı) yanlış bilgi almadıysam, AKP’nin hem Genel Başkan Yardımcısı hem de komisyon üyesi Sayın Şentop, biz başkanlık sisteminden geri adım atmayacağız, şeklinde bir beyanatı oldu. Başkanlık sistemi ile ilgili 41 maddeye diğer üç parti karşı çıkıyor. İkinci temel sorun BDP’nin 38 maddeyi bulan etnik bölücülük ile örtüşen, PKK taleplerini ortaya koyan, hiçbir şart altında kabul edilemeyecek önerileri var. Savaş tazminatı isteyen talepleri var…Böyle bir talep en azından MHP tarafından kabul edilemez. İkisini topladığımız zaman 79 madde ediyor. Bu 79 maddeye üzerinde anlaştığımız 50 civarında maddeyi de ilave ettiğimiz zaman, önemli bir kısmı üzerinde anlaşma sağlanabilecek bir noktada."

Reklam
Reklam

Anayasa Uzlaşma Komisyonu görevinin 1 Temmuz’da sona ereceği şeklinde kamuoyunda bir algı oluştuğunu söyleyen Bal, "Bu külliyen yanlıştır.” ifadesini kullandı. Komisyonun, çalışmalarını tamamlaması ya da bir partinin masadan kalkması ile sonlanabileceğini kaydeden Bal, "Ben MHP’nin siyasal ve kurumsal iradesi ile o komisyondayım. AKP benim oradaki varlığımı, AKP genel merkezinden alınacak bir karar ile nasıl kaldırabilir. AKP’nin vesayeti altında bir komisyon değildir. 1 Temmuz itibari ile AKP istemiyorsa çekildim, der. Çekildiği takdirde komisyon o şekilde dağılır. Çekilmezse biz devam ediyoruz ve devam edeceğiz." diye konuştu. İmralı ile sürdürülen çalışmaların da Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu gölgelediğini aktaran Bal, "Biz masadan kalkmayacağız. Kalkan olursa da masada kalanlarla devam edeceğiz." dedi.

ATİLLA KART: TEMMUZ AYINDA DA ÇALIŞMAYA HAZIRIZ.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, CHP’nin Anayasa taslağının 171, AK Parti’nin 113, MHP’nin 132, BDP’nin ise 168 maddeden oluştuğunu hatırlatarak, "Bir anayasa taslağı ortaya çıkarsa öyle anlaşılıyor ki anayasa 150 madde civarında olacak. Dolayısı ile hesabı buna göre yapmak gerekiyor." diye konuştu. Mutabakata varılan madde sayısının 60’ı bulduğunu belirtin Kart, AK Parti’nin başkanlık önerisinin ise 40 maddeyi doğrudan müzakere edilemez hale getirdiğini savundu. Kart,"Sayın Mehmet Ali Şahin, metinde belli bir uzlaşmaya gidilirse Başkanlık taslağımızı çekeriz demişti. Bugün (dünkü toplantı) komisyonun bir diğer üyesi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Şentop, ‘komisyon görüşmeleri zaten tıkandı, üçüncü dördüncü müzakere yapılıyor, başkanlık taslığımızı geri çekmeyiz, revize de etmeyiz’ dedi. Hangi söylem itibar edeceğiz?" diye sordu. Kart, AK Parti’nin müzakereye dayalı bir anayasa yapımında samimi olmadığını söyledi. AK Parti’nin başkanlık önerisinden vazgeçmesi durumunda bir anda uzlaşılan madde sayısının 100’e yaklaşacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

Uzlaşma Komisyonu’nun tarihi bir zemin olduğunu dile getiren Kart, "Bu masayı dağıtmaya teşebbüs etmek, ortaya çıkan emeği heba etmek siyasi sorumluluk anlayışı ile bağdaşmaz." ifadesini kullandı. Komisyon çalışmalarının 30 Haziran’a kadar uzatılması yönünde karar alındığını aktaran Kart, "Biz Temmuz ayında da çalışmaya hazırız."dedi. Başlayan Meclis Başkanlığı seçim takvimini hatırlatan Kart, sürecin tamamlanmasının ardından, komisyonun yol haritasını ve akıbetini belirlemek üzere Meclis Başkanı’nın da katılacağı bir toplantı yapılacağını söyledi.

BALUKEN: BAŞKA BİR SİYASİ PARTİ TARAFINDAN SÜREÇ BİTİRİLİRSE ONA GÖRE SİYASAL POZİSYONUMUZU BELİRLERİZ

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bütün partilerin mutabık kaldığı demokratik ve özgürlükçü bir anayasa yapımından yana olduklarını belirterek, "Son dakikaya kadar gayret göstereceğiz. Başka bir parti tarafından süreç bitirilirse ona göre siyasal pozisyonumuzu belirleriz." dedi. Yeni bir liderler turuna gerek olup olmadığı konusunda ise Baluken, "O konuda Uzlaşma Komisyonu’nun Meclis Başkanı ile bir araya gelmesi ve böyle bir ihtiyacın olup olmadığı noktasında bir tartışma yürütmesi daha doğru olur. Onların ortaya çıkaracağı tutum ile beraber böyle bir ihtiyaç varsa Meclis Başkanı siyasi parti liderlerini ziyaret eder." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: