Uzlaşma komisyonu yerine çalışma grubu oluşturuluyor

ANKARA (ANKA) – TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa ve bazı yasalarda değişiklik için kurulacak uzlaşma komisyonlarına CHP'nin üye vermemesi üzerine, AKP, MHP ve DTP grup başkanvekilleriyle görüşerek, "Uzlaşma Komisyonu" yerine "Çalışma Grubu" önerdi.

Toptan, AKP, MHP ve DTP grup başkanvekilleriyle bir araya geldi. Toptan, Anayasa ve bazı yasalarda değişiklik için kurulacak uzlaşma komisyonlarına CHP'nin üye vermemesi üzerine, AKP, MHP ve DTP grup başkanvekilleriyle biraraya gelerek, uzlaşma komisyonlarının yerine yeni yöntem çalışmaları önerdi.
ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Toptan, AKP, MHP ve DTP grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşmede, CHP'nin üye vermemesini gerekçe göstererek, Meclis'te kurulması planlanan 4 ayrı uzlaşma komisyonunun kurulamayacağını kendilerine bildirdi.

Reklam
Reklam

Toptan'ın, Anayasa, TBMM İçtüzüğü, AB Uyum Mevzuatı ile Siyasi Partiler, Seçim, Siyasetin Finansmanı ve Siyasi Etik Kanunları'nın da içinde bulunduğu bazı önemli yasalarla ilgili 4 ayrı komisyon kurulması çağrısına AKP, MHP ve DTP olumlu cevap vermesine rağmen, CHP'nin üye bildirmemesinin söz konusu komisyonlarının kurulmasına engel olduğunu söylediği, ancak, bu yasaların Türkiye'nin beklentileri olduğunu, tamamı da olmasa bazı Anayasal değişikliklere ihtiyaç olduğunu anlattığı kaydedildi.

İLK ADIM İÇTÜZÜK

Edinilen bilgilere göre; Toptan grup başkanvekillerine ilk adım olarak TBMM İçtüzük değişikliği ile ilgili bir çalışma grubunun oluşturulmasını önerdi. AKP, MHP ve DTP'li temsilciler Toptan'ın önerisine katıldılar.

TBMM İçtüzük değişikliği konusunda yarın ilk adım olarak, Meclis Başkanı Toptan başkanlığında AKP, MHP ve DTP Grup Başkanvekilleri bir araya gelerek ilk toplantı yapılacak ve İçtüzük değişikliği ile ilgili çalışma grubunu oluşturulacak.

Toptan, AKP, MHP ve DTP grup başkanvekillerine Türkiye'nin söz konusu yasalara ihtiyaç duyduğunu, Anayasal değişikliklerinin tamamı olmasa da bazı maddelerinin değiştirilmesi ihtiyacının doğduğunu anlattığı kaydedildi. Toptan, Anayasa değişikliği, AB uyum yasaları siyasi etik ve siyasetin finansmanı gibi önemli değişiklikler konusunda grup başkanvekillerinden devamlı temas halinde olmalarını istediği öğrenildi. Toptan, ayrıca oluşturulacak İçtüzük ile ilgili çalışma grubuna CHP'nin de katılacağını umduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Toplantıya katılan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Anayasal değişiklikleri konusunda olumlu buldukları tasarı ve tekliflere destek vereceklerini Toptan'a bildirdiler.

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de, uzlaşma komisyonlarının kurulmaması çalışmalarına engel olmayacağını, bundan sonra özellikle Anayasal değişiklikler konusunda çalışmalarına hız vereceklerini söylediği bildirildi. (ANKA)