Uzlaşma konusunda da uzlaşamadılar

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda "uzlaşma" yoluna gidecekleri sinyallerini veren Başbakan Erdoğan ve muhalefet lideri Deniz Baykal, nasıl uzlaşacakları konusunda uzlaşamadılar. Başbakan Erdoğan için uzlaşabilmenin kilit noktası cumhurbaşkanını Meclis içinden seçmek. Baykal ise, uzlaşmanın sağlanması için, seçilecek kişinin Meclis dışından olması gerektiğini savunuyor.

Başbakan Erdoğan "Elimde liste, aday isimleriyle tura çıkarım. Kimse kendi dayatmasını şart koşmasın. Bize 'tek bir adayı dayatmasaydın, adaylarla gelseydin' dediler ya, onu da yaparız. Alternatiflere gideriz. Anayasa'daki şartlara haiz adaylarla uzlaşı ararız" şeklindeki açıklamasıyla Cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma sinyallerini verdi.

Reklam
Reklam

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise, Başbakan Erdoğan'ın "Seçim sonrası cumhurbaşkanı için uzlaşma ararım, elimde liste ile tura çıkarım" açıklamasını samimi bulmadı.

Baykal: "Ortak bir isim üzerinde konsensus sağlanmalı. Uzlaşma budur. 'Üç seçenek verdim birisini belirle' demek uzlaşma değildir. Uzlaşma, seçenekli tercih imkanı vermek değildir. Oturup ciddi sıfırdan ismi birlikte aramaktır. Liste ile uzlaşma olmaz. Uzlaşma, hiçbir isim telaffuz etmeden masaya oturmaktır. Cumhurbaşkanlığını geçtiğimiz dönem yaşanılan tartışmaların dışına çıkaracak bir isim bulmalıyız. Onun için bu döneme mahsus bir çözüm aramalıyız. Son gelişmeler yaşanmadan çok önce 'uzlaşma' çağrısı yaptık ve Başbakan bunları reddetti. Bunların yeniden konuşulacağı zaman gelecek. Başbakanın bu açıklamasına bakıp 'ne kadar güzel' diye sevinç çığlıkları atma durumunda değiliz" şeklinde konuştu.

MECLİS İÇİNDEN Mİ, DIŞINDAN MI?

Erdoğan ve Baykal'ın Cumhurbaşkanı seçimi konusunda ‘uzlaşma' çalışmalarında uzlaşamadıkları bir diğer konu da cumhurbaşkanının meclis içinden mi, dışından mı seçileceği konusu oldu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı'nın meclis içinden seçilmesi gerektiğini vurgularken, Deniz Baykal cumhurbaşkanının siyasi kimliği doğrultusunda makama gelmemesinin önem taşıdığını söyledi.

Erdoğan, "Cumhurbaşkanı Meclis içinden seçilmeli. Meclis dışından birinin gündeme gelmesi parlamentonun itibarını zedeler" diyerek cumhurbaşkanının Meclis içinden seçilmesi istediğini belirtti.

Deniz Baykal Başbakan'ın "cumhurbaşkanı meclis içinden olmalı" sözlerine şu şekilde karşılık verdi:

"Çok fazla Anayasa tartışması yaptık, çok fazla siyaset tartışması yaptık. Cumhurbaşkanlığı konusu çok yıpratıldı. Şimdi Cumhurbaşkanlığına bir sıcak siyasi çatışmanın içinden bir ismin getirilmesinin Türkiye'deki sorunları sıkıntıları aşmaya yardımcı olamayacağını düşünüyorum. Oraya siyasi kimliği değil, ama kişisel nitelikleri, Anaysa karşısındaki konumu önem taşıyan saygın bir ismin getirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Tayyip Erdoğan ise Baykal'ın teklifine: "Solun her zamanki teklifi. Meclis bu işi kendi içinde çözecek. Meclis'in içinden birine neden güvenmiyorlar?" şeklinde karşılık verdi.

Reklam
Reklam

Dilek Özlem ATAÖNDER

Mynet