Uzman isimler uyardı! Güneş gözlüğünü her mevsim takın

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatma Caner, kış aylarında da güneş gözlüğü takılması gerektiğini belirtti.

Özel Doğuş Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatma Caner, halk arasında güneş gözlüğünün sadece yaz aylarında takılacağına dair yanlış bir inanış olduğunu belirterek, ultraviyole ışınların göz için hala tehlikeli olduğunu bildirdi. Op. Dr. Caner halkı uyararak, "Gözünüzü seviyorsanız güneş gözlüğünü çıkartmayın" dedi. Fatma Caner, ultraviyole ışınlarının yaz-kış etkili olduğu Mersin gibi illerde güneş gözlüklerinin kış aylarında da takılması gerektiğine dikkat çekti. Bunun göz sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Fatma Caner, "Ultraviyole ışınları yaz aylarında yoğunlaşır, fakat kış aylarında da ultraviyole ışınlarına dikkat edilmesi gerekir. Mersin'de kış aylarında da ultraviyole ışınları göze zarar verebilecek boyutlardadır" dedi.

Reklam
Reklam

GÖZ HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

Mersin'de en çok karşılaştıkları sorunların başında katarakt, göz alerjisi ve göz eti rahatsızlıklarının geldiğine işaret eden Caner, bu sorunların oluşmasındaki en büyük etkenin zararlı ultraviyole ışınları olduğunu bildirdi. "Bu ışınlardan korunmanın tek yolu ise açık havada güneş gözlüğü takmaktır" diyen Op. Dr. Fatma Caner, kış ayları gelmesine rağmen güneş gözlüğü takma alışkanlığından vazgeçilmemesini istedi.

Halkı katarakt konusunda da uyaran Göz Hastalıkları Uzmanı Caner, ultraviyole ışınlarının kataraktı tetikleyen etkenlerin ilk sırasında yer aldığına dikkat çekti. Genellikle yaşlılarda görülen bir hastalık olan kataraktın, gençlerde de yanıklar, çarpma ve darbelerle ortaya çıktığını ifade eden Fatma Caner, bu hastalığı anlamak için göz kontrolünün şart olduğunu kaydederek, "Zira hastalarımız hafif bir puslu görmeyi, biraz az görmeyi çok algılamayabilirler. Düzenli kontrol sayesinde hastalarımızda erken kataraktları tespit etmemiz daha da kolaylaşır. Gözünde okurken veya etrafa bakarken görmesi kendine yetmeyen bir kişi katarakt açısından muayene olmalı" diye konuştu. Katarakt olan bir hastanın ameliyat olması gerektiğini de ifade eden Caner, gözün ışıktan rahatsız olması, tek gözde çift görme, gece görüşünün problemli olması, ışıklardan rahatsızlık duyulması, renklerin solması, gözlük camı ya da lenslerde değişiklik olması, gözün önünde bir perde varmış hissi gibi birçok belirtinin katarakt hastalığının habercisi olabileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

"MUTLAKA RUTİN KONTROLLER YAPILMALI"

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatma Caner, çok nadir de olsa kataraktın doğuştan da olabileceğini belirterek, problemi olmasa bile çocukların en geç 2 yaşında göz hekimine götürülmesi ve çocuk hekimlerinin de bu konuda hassas davranması gerektiğini söyledi. Caner, ayrıca gözlerinde herhangi bir problem olmayan kişilerin bile yılda en az bir kez göz kontrolünden geçmesi gerektiğini vurgulayarak, "Böylece sonrasında körlüğe kadar uzanabilecek rahatsızlıkları erken teşhis sayesinde önleyebiliriz" diye konuştu.