Uzmanından Elektrik Ve Doğalgazda Yüzde 50'ye Varan Tasarruf Önerileri

Kış aylarında artan tüketim, vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturasını kabartıyor. Alınacak basit bazı tedbirlerle şişkin...

Kış aylarında artan tüketim, vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturasını kabartıyor. Alınacak basit bazı tedbirlerle şişkin faturaların yüzde 50'ye varan oranda azaltılabileceğini vurgulayan uzmanlar, bunların başında ısı yalıtımı yapılması, led lamba kullanılması, çok zamanlı elektrik sayaçlarına geçilmesi ve davranış biçimlerinin değiştirilmesini sayıyor.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, alınacak bazı önemli tedbirler sayesinde tüketicilerin enerjiye ödedikleri parayı, yarı yarıya azaltabileceklerini söyledi. Konuyla ilgili olarak Cihan'nı sorularını cevaplayan Çalıkoğlu, tasarruf sağlayacak bazı ipuçlarını paylaştı.

Reklam
Reklam

TERMOSTATİK VANA İLE YÜZDE 25 TASARRUF MÜMKÜN

Çalıkoğlu, özellikle merkezi sistem ile ısınan binalarda radyatörlere takılacak termostatik kontrol vanaları ile hem eşit miktarda ısınmanın hem de yüzde 25'e varan tasarruf etmenin mümkün olduğunu belirtti.

MANTOLAMA, ENERJİ MASRAFINI ÜÇTE BİR AZALTABİLİR

Yalıtımın ısınmadaki önemine değinen Çalıkoğlu, mantolama sistemi sayesinde enerji giderinin üçte bir oranında azalacağını vurguladı.

SİNERJİ TÜRÜ CAMDA YÜZDE 72 TASARRUF

Çalıkoğlu, ısı yalıtımındaki en önemli parçalardan birisinin de pencereler olduğuna dikkat çekti. Tek cam kullanan bir binaya göre, klasik cam kullanıldığında ısı kaybının yüzde 50 oranında azaldığını, sinerji türü cam kullanıldığında da ısı kaybının yüzde 72 oranında azalacağını belirtti. Çalkıoğlu, ısı direnci en yüksek olan doğrama sistemlerinin kullanılmasının da en doğru tercih olduğunu kaydetti.

AYDINLATMADA LED IŞIK TERCİH EDİLMELİ

Elektrik enerjisinde sağlanacak tasarrufları; elektrikli ev aletleri ve aydınlanma olarak ikiye ayıran Çalıkoğlu, şu bilgileri verdi:

Reklam
Reklam

"Aydınlatma klasik armut lambalar yerine onlara göre yüzde 80-90 tasarruf sağlayan led ışıklı lambalar tercih edilmeli. Elektrik saatleri çok zamanlı sayaçlar ile değiştirilmeli. Bu sayede gece çalıştırılacak çamaşır, bulaşık makinası gibi ev araçlarının tüketeceği elektrik diğer zamanlara göre çok daha ucuza getirilebilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz