Uzmanlar, çetin geçen kış şartlarında araçlara yapılan kış bakımının, can ve mal güvenliği için önemine dikkat çekiyor.
Servis ustası Kemal Unuturum, kışın gelmesiyle birlikte araçlarda uygulanması gereken kış bakımı hakkında araç sahiplerine uyarılarda bulundu. Besni ilçesinde araç servis ustası olarak görev yapan Unuturum, aşırı soğuk, kar ve buzun sürüşü çok tehlikeli hale sokabileceğini ve bunun can ve mal güvenliğini tehlikeye atacağını vurguladı. Herhangi bir zamanda sürücünün başına gelebilecek sorun olmayan bir arızanın, kış şartlarında telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Kemal Unuturum, "Bu sebeple koruyucu kış bakımı büyük önem taşıyor. Soğuk, sisli, yağmurlu ve karlı havalarda araç kullanımı her zamankinden daha riskli olduğundan araçların da buna göre hazırlanması gerekiyor" dedi.
Normalde çok iyi çalışmayan bir motorun, kötü hava şartlarında çok daha zor çalıştığını veya hiç çalışmayabileceğini belirten Unuturum, "Motorun zor hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, iyi bir serviste ayarlattırılmalı ve camda donmalar olmaması için cam suyuna cam suyu antifrizi ilave edilmeli ve motor yağı ve yağ filtresinin 5 ila 10 bin kilometre arasında düzenli bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor. Aracınızın, akü, antifiriz, motor yağı, fren hidroliği, şanzıman-diferansiyel yağı, silecek ve fıskiyeleri, kış lastiği, rot balans, kalorifer, far ayarları ve reziztans kontrolleri büyük önem taşıyor. Aracınızın klima ve kalorifer sisteminin düzenli çalışıp çalışmadığını kontrol ettiriniz. Kışın erken kararan veya kapalı hava sebebiyle yaz aylarına göre daha fazla ihtiyaç duyulan farlar da, daha iyi bir görüş için gerek yükseklik, gerekse yan açılar olarak kontrol edilmelidir. Bir sorun varsa gerekli ayarlar yapılmalı ve ampuller değiştirilmelidir. Aracın yol tutuşu ve sürüş konforu için balans ve rot ayarları da dikkatlice yaptırılmalıdır. Aracın diğer bakımları yapılırken sökülen lastikler önce balans için cihaza takılmalı ve gerekiyorsa kurşun eklemeleriyle titreşimi ortadan kaldırılmalıdır. Balans ayarından sonra rota sokulan araç, sağa sola çekmeler ve diğer dengeler için ayarlanmalıdır. Otomobili ve dolayısıyla içindekileri yola bağlayan lastikler, kış aylarında kilit rolü üstlenmektedir. Çünkü gerek yağışlar, gerekse kış şartlarında lastikler, frenden yol tutuşuna kadar güvenlik için çok önemlidir. Bu sebeple kış lastiği taktırılmalı ve gözle veya ilgili cihazlarla dış derinliğinden yüzeyine kadar kontrolleri yapılmalı ve kış lastiğinin durumundan emin olunmalıdır. Lastik basınçlarının ayda bir (soğukken) kontrol edilmesi gerekir" uyarılarında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz